Drecun: Kurtijeva politika vodi ka novim sukobima

© Dejan SimićMilovan Drecun
Milovan Drecun - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Politika Aljbina Kurtija vodi ka novim sukobima i destabilizaciji čitavog regiona, ocenio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i naveo da je premijer privremenih prištinskih institucija zarobljen u prošlosti i da je njegova politika „hladnoratovska“.
Drecun je rekao da je očigledan „mentalitet“ Aljbina Kurtija kao političara koji izbore na kojima je pobedio smatra istorijskim i zato ne prihvata nijedan sporazum koji su njegovi prethodnici postigli sa Beogradom.
„Zato negira Briselski sporazum, pokušava da ga potpuno sruši i da sruši dijalog, zato neće da formira Zajednicu srpskih opština, zato ne želi da Priština postane deo inicijative Otvoreni Balkan i ulazi u sporove sa Edijem Ramom“, kazao je Drecun za TV Pink.
Naveo je da Kurti ne želi da učestvuje ni u kakvim inicijativama ako takozvano Kosovo nije priznato od strane Beograda, a pošto to, ističe Drecun, ne može da postigne, ide drugim putem koji vodi ka samoizolaciji.
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Kurti udario na Ramu – kamen spoticanja „Otvoreni Balkan“
Kako kaže, Kurti se domaćoj javnosti predstavlja kao svemoguć i jedini koji može da uradi nešto za Kosovo i zato minira sve što ima veze sa Beogradom.
Drecun očekuje da će Kurti nastaviti sa takvim ponašanjem i ukazuje da nema oštrih reakcija iz Brisela, Berlina i Vašingtona i da niko ne pokušava da Kurtija skrene sa tog puta.
„To je put koji vodi u novu destabilizaciju i nove sukobe koji su politički, ali koji dovode do povećanog broja etnički motivisanih napada na Srbe na KiM i destabilizuju čitav region“, upozorio je Drecun.
Podseća da je Priština usvojila rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici i očekuje da će Kurti, kako kaže, i dalje igrati na tu kartu.
„Mislim da ta priča o suočavanju sa prošlošću neće utihnuti i da će se intenzivirati u narednom periodu. Ali, mi ćemo od septembra krenuti da intenzivnije radimo na tome da odgovorimo na tu kampanju o nekakvom genocidu“, kazao je Drecun, prenosi Tanjug.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala