Bajden imenovao specijalnog izaslanika za „Severni tok 2“

© Foto : Axel Schmidt/Nord Stream 2Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden imenovao je svog bivšeg bliskog savetnika i bivšeg specijalnog izaslanika Stejt departmenta za međunarodna energetska pitanja Amosa Hohštajna na poziciju povezanu sa pitanjima gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je portal „Aksios“.
Kako navode izvori portala, imenovanje Hohštajna, koji je ranije kategorički istupao protiv realizacije ovog projekta, označava da će se on „aktivno truditi da dostigne efektivnu strategiju“ za SAD. Pored toga, on će se baviti i odnosima sa Nemačkom.
Novinari lista „Politiko“ su ranije saopštili da je Bela kuća tražila čoveka koji bi vodio pregovore o zaustavljanju projekta i da su za tu poziciju razmatrali upravo Hohštajna.
Podsetimo, Berlin i Vašington izdali su zajedničko saopštenje o „Severnom toku 2“ u kojem se navodi da je za izgradnju gasovoda potrebno obezbediti nastavak snabdevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine posle 2024. godine. Nemačka se takođe obavezala da će tražiti od Brisela sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude koristila izvoz energenata kao instrument uticaja.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
„Severni tok 2“ broji poslednje nedelje do završetka
Projekat „Severni tok 2“
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala