Tužba protiv Stejt departmenta zbog analnog testiranja američkih diplomata u Kini

© Wikipedia / Javno vlasništvoStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Američka neprofitna organizacija „Judicial Watch“ (Pravno nadgledanje) tužila je Stejt department, tvrdeći da Bajdenova administracija nezakonito skrivala dokumente o američkim diplomatama koji su navodno podvrgnuti testovima analnog brisa u Pekingu.
„Judicial Watch“, konzervativna nestranačka obrazovna fondacija, podnela je tužbu u petak. Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, organizacija je prethodno zatražila od Stejt departmenta da dostavi „podatke koji ne identifikuju američko diplomatsko osoblje podvrgnuto ponižavajućim testovima analnog brisa“ od strane kineske vlade. Međutim, nijedan odgovor nije dat u zakonom predviđenom vremenskom periodu.
„Kinezi su naše diplomatsko osoblje zloupotrebili na osuđujući način, a čini se da Bajdenova administracija nije učinila ništa u odgovoru – osim da to prikrije“, izjavio je predsednik „Pravnog nadgledanja“ Tom Fiton.
„Judicial Watch“ je naveo da je tražio evidenciju o američkom diplomatskom osoblju koje je moglo biti podvrgnuto „zlostavljačkoj“ proceduri pri ulasku u Kinu. Tražene su informacije o „pritužbama i komunikacijama u vezi sa takvim testiranjem“, pri čemu se podrazumeva da lični podaci diplomata nisu otkriveni.
Lekar sa zaštitnom maskom u Vuhanu u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2021
SAD optužile Kinu da je analno testirala njihove diplomate; Kina: To je bila greška
Stejt department je potvrdio prijem zahteva, ali je nezakonito zadržao zapisnike, tvrdi se u tužbi i dodaje da se sada traži od suda da naredi optuženom da dostavi i objavi detalje.
Analno testiranje na kovid 19 službeno se koristi u Kini, a kineske vlasti kažu da je preciznija od široko rasprostranjenog vađenja brisa iz nosa i grla. Dok su Kinezi bili podvrgnuti kontroverznoj proceduri tokom pandemije, neki američki državljani su tvrdili da su i oni navodno bili podvrgnuti toj metodi.
Nakon što su se pojavili takvi izveštaji, američki Stejt department je naveo da Vašington „nikada nije pristao“ na takve testove i protestovao je kod kineskog Ministarstva spoljnih poslova još u februaru. Peking je saopštio da nema saznanja o tome da je američko diplomatsko osoblje podvrgnuto „nedostojnom“ analnom ispitivanju na kovida 19 u Kini, prenosi RT.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala