Otvoreno prvo onlajn Savetovalište za žene obolele od raka jajnika — kako do razgovora s onkologom

CC0 / Unsplash / Doktor
Doktor - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Prvo onlajn Savetovalište za žene obolele od karcinoma jajnika pri Institutu za onkologiju počelo je da radi u sredu. Pacijentkinje iz Srbije koje ne mogu da dođu do svog doktora hoće da čuju drugo mišljenje ili radije žele da razgovaraju sa onkologom preko „Zum“ aplikacije ili telefona, sada mogu da to učine lako — samo treba da zakažu termin.
U Savetovalištu trenutno rade tri onkologa: Marijana Milović Kovačević, Lidija Pavlović i Anđela Karaferić.

Savetovalište za žene s rakom jajnika

Do sada im se putem telefona obratilo sedam pacijentkinja.
„Vrlo detaljno smo pričali o svemu, zato što se mi na taj način do najsitnijih detalja upoznamo s dilemama koje pacijenti imaju, a o kojima ne mogu da razgovaraju kada je gužva, kada je mnogo doktora i sestara. Prosto, ne osećaju da je dovoljno dobar momenat za tu vrstu razgovora. Sada mogu nasamo da pitaju i dobiju sve odgovore. Više vremena je izdvojeno za njih, više smo im posvećeni“, predočava prim. dr sci. med. Marijana Milović Kovačević za „Sputnjik“.
Dotakli su se, kaže, svega što može da interesuje ženu koja ima rak jajnika:

„Podrobno smo pričali o njihovim porodicama, da li je neko s kim su u krvnom srodstvu bio bolestan, kolika je verovatnoća da se karcinom nasledi, čega da se pribojavaju, šta da jedu... Razgovarali smo o svim bitnim i manje važnim stvarima. Pokušavamo da im odgovorimo kako najbolje da kontrolišu bolest nadalje i kojom terapijom treba da se leče. Ako se već leče, a nisu zadovoljni načinom lečenja, da im budemo drugo mišljenje.

Virus korona otežao lečenje

Prema statistici iz 2018. godine, oko 800 žena u Srbiji oboli od karcinoma jajnika godišnje, a nešto više od polovine njih premine. Marijana Milović Kovačević kaže da se situacija za vreme kovida 19 pogoršala, jer su se pacijentkinje mahom javljale u terminalnim stadijumima bolesti.
„Bilo je i onih koji su se javljali u trećem ili četvrtom stadijumu. Jako je malo bilo onih koji mogu da se izleče, sa prvim ili drugim stadijumom karcinoma jajnika. Ova bolest je sama po sebi podmukla, a za vreme kovida bilo je manje blagovremenih dijagnostika i većih odlaganja početka specifičnog onkološkog lečenja. Sve to je dovelo do lošijih ishoda lečenja. Pacijentkinje nerado dolaze u čekaonice koje su malene za tu količinu onkoloških pacijenata i zbog toga odlažu svoje kontrole. Na ovaj način mogu da dobiju jasan savet od onkologa koliko je kontrola hitna i kada treba da se uradi dijagnostika, a da pritom ne moraju da dođu u bolnicu. Zaštićene su od bilo kakvog virusa“, ističe Marijana Milović Kovačević.
© Sputnik / Mihail Kireev / Uđi u bazu fotografijaOko 800 žena u Srbiji oboli od raka jajnika godišnje
Biotehnološka kompanija Biokad u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Oko 800 žena u Srbiji oboli od raka jajnika godišnje

Još savetovališta u planu

Osim pomenutog, u planu je otvaranje još savetovališta za druge tipove karcinoma:
„Ovo je, sigurno, samo početak. Mislim da je ideja čitave medicine da se prilično digitalizuje, da se donekle transformiše u telemedicinu i na taj način olakša lečenje mnogim pacijentima. Jedno je kad neko iz Beograda želi da dođe do doktora, a drugo je kad isto to želi neko iz sela koje je veoma udaljeno od grada. Na ovaj način će i toj osobi biti dostupne informacije. Moramo da mislimo na to da svi pacijenti dobiju jednake uslove i informacije, jer mnogi od njih i dalje lutaju i nisu sigurni kako da se odnose prema svojoj bolesti.“
Razgovor s onkologom zakazuje se putem imejla (serbca@ncrc.ac.rs) ili telefona Društva Srbije za borbu protiv raka (011/2656-386). Pacijentkinje pre razgovora treba da pošalju svoje zdravstvene izveštaje onkologu imejlom, kako bi se upoznao sa slučajevima. Konsultacije traju od 25 do 30 minuta po osobi. Uključivanje veb-kamere za razgovor preko „Zuma“ nije obavezno.
Pročitajte još:
Danica Grujičić: Povećanje malignih tumora kod dece
Podvig srpskih lekara: Bebi odstranjen tumor jetre posebnom metodom
Čeka li nas epidemija malignih bolesti? Trećina onkoloških pacijenata otkazuje preglede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala