Naučnici otkrili masivnu mrtvu zonu

CC0 / piksabej / Mrtva zona
Mrtva zona - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Američki naučnici otkrili su masivnu mrtvu zonu, saopštila je Nacionalna uprava za okeanografiju i atmosferu (NOAA). Prema agenciji, prosečna mrtva zona pokriva površinu od oko 5.400 kvadratnih milja, ali ona otkrivena na dnu Meksičkog zaliva „ima približno 6.334 kvadratnih milja, ili ekvivalent više od četiri miliona hektara staništa“.
„Raspodela nisko rastvorenog kiseonika bila je neobična ovog leta. Uslovi sa niskim kiseonikom bili su vrlo blizu obale, a mnoga zapažanja su pokazala gotovo potpuni nedostatak kiseonika“, rekla je Nensi Rabalejs, profesorka na Državnom univerzitetu u Luizijani koja je vodila studiju.
Mrtve zone nastaju prirodno, ali istraživači kažu da je ljudska aktivnost dovela do proširenja ovih područja. Otpadna poljoprivredna voda dospeva u okeane i mora, gde stimuliše rast algi, koje zauzvrat odumiru i razgrađuju se. Tokom procesa, bakterije koje troše kiseonik razgrađuju alge i kasnije dovode do stvaranja mrtvih zona.
Snimak Zemlje iz svemira - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2020
Crne rupe okeana: Tamo gde vlada smrt ili njena privid /video/
Prema NOAA, većina morskih organizama ili umire, ili, ako su pokretni, napuštaju ova nenaseljiva područja. Međutim, čak i najmanje izlaganje ovim biološkim pustinjama može dovesti do negativnih posledica, poput promena u ishrani riba, stope rasta i reprodukcije.
Istraživači sada planiraju da ispitaju mrtvu zonu kako bi pronašli načine da „smanje njenu veličinu i minimiziraju uticaje na priobalne resurse i ekonomiju“.
„Ove godine smo ponovo svedoci dubokog efekta koji klimatske promene imaju na naše zajednice – od istorijske suše na zapadu do poplava. Klima je direktno povezana sa vodom, uključujući protok zagađenja hranjivim materijama u Meksičkom zalivu“, rekla je u saopštenju pomoćnica administratora Agencije za zaštitu životne sredine za vodu Radika Foks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala