Mlada Ruskinja očarana Srbijom: Želim da upoznam svaku stopu vaše zemlje

© Foto : Sputnjiku ustupio Miroljub MilinčićKatarina Titova, studira srpski jezik na Lomonosovu, oduševljena je lepotom Srbije
Katarina Titova, studira srpski jezik na Lomonosovu, oduševljena je lepotom Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Već tri godine učim srpski jezik na Univerzitetu Lomonosov, posebno proučavamo srpske crkve i manastire, srećna sam što ih sada vidim uživo, a najsrećnija što mogu da se družim i razgovaram sa narodom u Srbiji, kaže za Sputnjik Katarina Titova, Ruskinja koja je u našu zemlju stigla zahvaljujući centru Ruskog geografskog društva u Srbiji.
Ovaj centar je u saradnji sa centralom društva u Moskvi organizovao sedmi letnji ekološko-geografski kamp. U Rusiji ovo druženje studenata iz nekoliko zemalja nazivaju kulturno-prosvetiteljskim programom za rusku omladinu u Srbiji, jer mu je cilj da se mladi Rusi upoznaju sa što više mesta, ali i istorijom naše zemlje.
Posle prošlogodišnje pauze zbog pandemije, u Srbiju je doputovalo 16 studenata iz Ruske Federacije, koji je ovih dana upoznaju zajedno sa kolegama iz Republike Srpske. Neobičnu ekspediciju čine i drugi članovi Ruskog geografskog društva u Srbiji, uglavnom studenti Geografskog fakulteta u Beogradu.
Katarina Titova je drugi put u Srbiji, pretprošle godine obilazila ju je mesec dana. Kaže, uživala je u lepoti, ali joj to nije bilo dovoljno.
Studenti ispred tvrđave Golubački grad
Studenti ispred tvrđave Golubački grad - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Studenti ispred tvrđave Golubački grad
„Dolaziću ovde ponovo i ponovo, najpre zbog ljudi, ali je i priroda Srbije neverovatna, izuzetno lepa. Kada bih putovala sama, ovi spomenici prirode ne bi mi bili lako dostupni, teško bih do njih došla autobusom, to je mnogo lakše ostvariti tokom ovog programa. Došla sam ponovo jer želim da upoznam sve delove zemlje, prvi put sam bila na severu i u centralnom delu, a nisam videla Kopaonik. Cilj mi je zaista da posetim sve, da bolje upoznam kulturu.“
Katarina je posebno fascinirana činjenicom da joj kamp pruža mogućnost da upozna i istoriju Srpske pravoslavne crkve i naše duhovnosti. Opčinjena je gotovo svim crkvama i manastirima koje je videla, a u Srbiju je stigla sa velikim predznanjem o njima.
„Videli sam puno crkava i manastira, Studenicu, Ravanicu, Manasiju, bila sam i u Lazarici u Kruševcu, ali to nije ni pola onoga što je na mojoj listi. Mi na fakultetu, na Lomonosovu, proučavamo sve značajne crkve i manastire Srbije, to nam je obavezni deo programa. Želim da ih upoznam još, srpske crkve i manastire o kojima sam puno čitala, a nisam ih videla, ovo je jedinstvena prilika“, kaže Katarina Titova.
Miroljub Milinčić, direktor centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, za Sputnjik kaže da će ovi mladi ljudi željni znanja za 18 dana preći gotovo 4.000 kilometara.
© Foto : Sputnjiku ustupio Miroljub MilinčićPoseta Zavodu za zaštitu prirode Srbije
Poseta Zavodu za zaštitu prirode Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Poseta Zavodu za zaštitu prirode Srbije
„Tokom ove godine naš centar je zapravo više bio aktivan u Rusiji, nego u Srbiji, u aprilu smo bili suorganizatori velikog naučnog skupa na Krasnodarskom državnom univerzitetu, a u maju je centar u saradnji sa Univerzitetom u Smolensku organizovao Šesti ekološko-geografski kamp, od Moskve do granice sa Belorusijom“, kaže Milinčić, koga je zbog ovih aktivnosti odlikova predsednik Rusije Vladimir Putin.
On dodaje da su se studenti iz Srbije kući vratili očarani lepotama Ruske Federacije, ali da je situacija potpuno ista kada su u pitanju studenti iz Rusije koji borave u Srbiji, mnogi se kući vrate u suzama, a najčešće dođu ponovo, pa čak i u svom aranžmanu.
Kamp u Srbiji već ima utvrđenu maršrutu, program onog što studenti iz Ruske Federacije moraju da vide u Srbiji primenjen je i u junu ove godine, kada je Rusko geografsko društvo bilo domaćin i velikoj grupi bajkera koji su motorima stigli iz Rusije.
„Po pravilu krećemo iz Novog Sada ili Beograda. U prvim danima obilazimo prostor Banata, pre svega južnog, zatim prelazimo na desnu obalu Dunava, vodimo ih od Ramske tvrđave, preko Golubačke i Golupca, Kladova i Negotina. Sa ovom grupom smo upravo prešli taj put. Sada smo na prostoru Kopaonika, Toplice, južnog Pomoravlja i Ibra. Nakon toga idemo u pravcu zapadne Srbije, studenti će videti Zlatibor i Mokru Goru, boraviće u Andrićgradu“, kaže vođa ekipe i dodaje da će se u Beograd vratiti preko Bajine Bašte da bi mladi videli zapadnu fasadu Srbije, Drinu i Taru.
Učesnici kampa u šali kažu da ove godine nemaju takozvanu slovensku ekskurziju. Naime, pridružio im se i jedan član Ruskog geografskog društva iz Italije. Dijego Zaneti završio je Filološki fakultet, učio ruski i nemački, a zatim prešao na Fakultet za međunarodne odnose, nedavno je diplomirao.
© Foto : Sputnjiku ustupio Miroljub MilinčićDijego Zaneti, filolog iz Italije koji se ekspediciji priključio zahvaljujući znanju ruskog jezika
Dijego Zaneti,  filolog iz Italije koji se ekspediciji priključio zahvaljujući znanju ruskog jezika - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Dijego Zaneti, filolog iz Italije koji se ekspediciji priključio zahvaljujući znanju ruskog jezika
„Stigao sam sa severoistoka Italije, živim u Trstu. Radim za jednu kompaniju uglavnom poslove koji se tiču spoljne politike i ekonomije Rusije. Ova ekskurzija je izvanredna, posećujemo zanimljiva mesta, mislim da je organizacija u svim sferama, na svim nivoima dosta dobra, ali ovo mi nije dovoljno, nameravam da dođem ponovo, Srbija je toliko bogata; priroda, istorija, kultura, ne znam šta je zanimljivije. Sigurno ću doći ponovo“, kaže Dijego Zaneti.
Poslednja dva dana boravka u Srbiji studenti iz Ruske Federacije boraviće u Beogradu, kako bi se upoznali sa njegovim prirodnim, ali i istorijskim i kulturnim znamenitostima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala