Minsk: Litvanski graničari nasilno proteruju izbeglice

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZastava Belorusije
Zastava Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Litvanski graničari nasilno proteruju izbeglice iz zemlje, ostavljajući ih bez neophodne medicinske nege, saopšteno je na kanalu Državnog graničnog komiteta Belorusije na Telegramu.
Prema rečima graničara, jednoj ženi je pozlilo i ona se onesvestila.
„Graničar je pozvao hitnu pomoć i pružio prvu pomoć na licu mesta. Strankinja je prevezena u bolnicu u Ašmjani (Grodnjenska oblast Belorusije) na lekarski pregled“, dodaje se u saopštenju, precizirajući da nije prvi put da Viljnus ostavlja ilegalne imigrante bez medicinske pomoći.
U nedelju ujutru na punktu „Klevica“ graničari su identifikovali grupu od devet stranaca koje je „litvanska strana dovela do granice i pokušava nasilno da protera“. Istovremeno, Državni granični komitet nije dozvolio kršenje granice.
Poslednjih dana stanje na granici se pogoršalo. Beloruski graničari su više puta govorili da Litvanija prisilno proteruje ilegalne imigrante na susednu teritoriju, dok su mnogi od njih, uglavnom državljani Iraka, povređeni.
Portparol Državnog graničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski izjavio je 4. avgusta da je u toku noći na granici sa Litvanijom pronađen migrant u teškom stanju i da je preminuo tokom ukazivanja prve pomoći. Preminuli je bio državljanin Iraka. Istražni komitet Belorusije pokrenuo je krivični postpak zbog ubistva.
Litvanija u poslednje vreme izjavljuje o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Vlasti zemlje proglasile su 2. jula vanrednu situaciju u vezi sa prilivom ilegalnih migranata. Prema poslednjim podacima, više od četiri hiljade ilegalnih migranata privedeno je u Litvaniji na granici sa Belorusijom od početka godine. Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da zemlja više neće zadržavati ilegalne migrante u zemlje EU – zbog sankcija Zapada Minsk za to nema ni novca ni snage.
Pročitajte još:
Belorusija rasporedila dodatne trupe na granici sa Litvanijom
Litvanija: Na granici sa Belorusijom se čuju pucnji
Minsk pozvao UN da pomogne u rešavanju situacije sa migrantima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala