Maja Gojković: Prodrmaću mnoge stvari

© Sputnik / Lola Đorđević Maja Gojković
 Maja Gojković - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Izmene i dopune Zakona o kulturi, kojima sam pokušala da ispravim jedan loš zakon, usvojene su, ali moja slobodna procena je da je sve unutar njega kontroverzno i teško ćemo izmenama nešto ispraviti, rekla je potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.
Ministarka ističe da zato ne bi zakon više menjala izmenama i dopunama, već će prionuti na posao da se donese dobar, novi zakon o kulturi ukoliko bude i dalje vodila taj resor.
Gojkovićeva je izjavila da u ovom, za društvo izazovnom periodu, kod nas izgleda pravilo da ako radiš, imaš i neprijatelje.
"Najbolje ništa ne dirati, kad je to žabokrečina u kojoj uvek ima onih koji se dobro snalazi. U svakom slučaju, spremna sam da zadirem u mnoge probleme, prodrmaću mnoge stvari", poručila je Gojkovićeva u razgovoru za "Politiku".
Ona je naglasila da joj je zadovoljstvo što je uspela sa predsednicom vlade i predsednikom države da za ovu godinu budžet za ministarstvo bude veći nego ranije.
"Bitno je bilo da taj iznos pređe čuvenih jedan odsto. Dakle, 1,1 odsto, a meni je još važnije na šta se troši taj novac, u tome je suština. Nadam se da ćemo i narednih godina imati uvećanje budžeta", dodaje Gojkovićeva.

Da li će Sajam knjiga biti održan u oktobru?

Kada je reč o Sajmu knjiga, ministarka naglašava da nije sigurna da će se održati u oktobru.
"Podržala sam argumente izdavača da Sajam bude u oktobru umesto u septembru, ali nisam sigurna da će to biti moguće. Voljni smo da pomognemo izdavačima kada oni sami budu definisali šta i kad žele. Ministarstvo kulture preko konkursa pomaže svaku vrstu izdavaštva, imamo otkupe knjiga, kapitalnih izdanja, prevode. Imamo različite vrste konkursa, na kojima niko nikada do kraja nije bio zadovoljan. Pomirila sam se s tim. Menjamo i komisije koje odlučuju o dodeli sredstava ne bi li našli najbolji model", kazala je Gojkovićeva.
Ministarka navodi da je njena namera da Srbija dobije novi Nacionalni savet za kulturu, izazvala brojne reakcije i kritike, ali je istakla "neka me i kritikuju, ali hajde prvo da dobijemo taj savet".
Gojkovićeva je rekla da se Zakon o kulturnom nasleđu završava, zakon o audio-vizuelnoj delatnosti takođe, a uskoro će početi da se radi i na zakonu o pozorištu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala