Letonski ministar: Moguć sukob Rusije i NATO-a

© AFP 2023 / LMARS ZNOTINSLetonski vojnici sa NATO zastavom
Letonski vojnici sa NATO zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Militarizacija granice sa Litvanijom od strane Minska, kao i predstojeće rusko-beloruske vojne vežbe nose u sebi rizik da izazovu incident sa trupama NATO-a u baltičkim zemljama i Poljskoj, izjavio je ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs za „Fajnenšel tajms“.
Rinkevičs je naglasio da tokom predstojećih vojnih vežbi „Zapad 2021“ sledećeg meseca postoji velika verovatnoća za „nerazumevanje nekih dejstava“od strane Rusije i Belorusije.
„Kada imate krizu na granici, kada imate velike vojne vežbe blizu granica NATO-a, kada povećate (svoje vojno) prisustvo na našoj strani – na litvanskoj, estonskoj i poljskoj strani – sve to, naravno, povećava verovatnoću za izbijanje incidenata“, rekao je ministar.
Zajedničke rusko-beloruske vežbe „Zapad 2021“ biće održane od 10. do 19. septembra u Rusiji i Belorusiji. Krajem jula ruska vojska stigla je u Brest u sklopu priprema za vežbu.
Na granici Litvanije i Belorusije, gde je i dalje aktuelno pitanje migrantske krize, u noći 8. avgusta čuli su se hici i ispaljene signalne rakete. Minsk je to objasnio planiranim vežbama na granici. Viljnus je sa svoje strane izjavio da je sprečio da 80 migranata pređe granicu, ali da je graničarima sve teže da se izbore sa protokom ilegalnih imigranata koji žele da uđu u Evropsku uniju. Litvanija je izrazila spremnost da zatraži pomoć od zemalja-partnera Evropske unije.
Pročitajte još:
Minsk: Litvanski graničari nasilno proteruju izbeglice
„Pokazali pravo lice“: Lukašenko nazvao vlasti Litvanije – nitkovima
Bivši američki obaveštajac priznaje: Rat s Rusijom nije samo hipoteza, a Amerika je nespremna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala