Kako se Japan spremao za rat protiv SSSR-a

© Sputnik / Semen Raskin / Uđi u foto-galerijuPoraz Kvantunške vojske, najvećeg odreda imperijalnog Japana, krajem Drugog svetskog rata. Tenkovske jedinice sovjetske vojske tokom prelaska Velikog Kingana u avgustu 1945. godine.
Poraz Kvantunške vojske, najvećeg odreda imperijalnog Japana, krajem Drugog svetskog rata. Tenkovske jedinice sovjetske vojske tokom prelaska Velikog Kingana u avgustu 1945. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je dokumenta koja pokazuju da se japanska vojska još 1938. godine spremala za rat protiv SSSR.
Među arhivskim materijalom u kojima je Sputnjik imao uvid – naređenje broj 70 jedinicama 3. armije od 9. avgusta 1938. godine bilo je izdato tokom sovjetsko-japanskog sukoba jula-avgusta 1938. godine kod jezera Hasan.
"Deo snaga Kvantunske armije da ode u područje istočne granice radi povećanja spremnosti za rat protiv Sovjetskog Saveza", navodi se u naređenju.

Podatke o pripremama Japanaca potvrđuje i saslušanje poslednjeg glavnog komandanta Kvantunske vojske Otodza Jamada iz decembra 1949. godine tokom priprema za Harbinsko suđenje nad japanskim ratnim zločincima. Kako se navodi u protokolu, Jamada je priznao da je još u decembru 1938. godine "odao naređenje jedinicama 3. Armije da budu u stanju borbene gotovosti za slučaj početka rata sa Sovjetskim Savezom".

Jamada je u januaru 1938. godine bio imenovan za komandanta 3. armije koja je bila raspoređena u Mandžuriji na granici sa SSSR-om, a 1944. godine postao je glavni komandant Kvantunske armije. On je priznao da naređenje broj 70 „svedoči o povećanoj spremnosti za rat protiv SSSR“. Po mišljenju stručnjaka, japanska vojska je 1938. godine u pograničnim sukobima sa sovjetskom vojskom vršio procenu njene borbene gotovosti. Dvonedeljne borbe su završene pobedom Crvene armije.
Podsetimo, Japan je 27. septembra 1940. godine potpisao Trojni pakt sa Nemačkom i Italijom. Međutim, sporazum Moskve i Tokija iz 13. aprila 1941. godine o uzajamnoj neutralnosti omogućio je SSSR-u da na izvesno vreme obezbedi svoju istočnu granicu.
SSSR je na današnji dan 1945. godine, posedujući dokaze da Japan radi na bakteriološkom oružju i, imajući u vodu savezništvo Tokija sa Berlinom, objavio rat Japanu. Sledećeg dana je počela dalekoistočna kampanja sovjetskih snaga.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala