Izuzetna priroda i kulturno nasleđe: Srpska lepotica čeka značajno međunarodno priznanje /foto/

© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICLepote Stare planine
Lepote Stare planine - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Stara planina mogla bi u narednom periodu da dobije prestižni status geoparka, čime bi postala deo svetske mreže geoparkova — područja od međunarodnog geološkog značaja i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem.
Darko Đorđević, iz Javnog preduzeća „Srbijašume“, Šumskog gazdinstva u Pirotu, izjavio je da predstoji popis kompletnog geomorfološkog nasleđa Stare planine kako bi dobila status geoparka, odnosno kako bi se pripremila nominacija.
© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICVodopad Tupavica na Staroj planini.
Vodopad Tupavica na Staroj planini - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Vodopad Tupavica na Staroj planini.
Stara planina je zaštićena kao park prirode na nacionalnom nivou, a ovo je dodatni status koji je prepoznatljiv u svetu. Izdvajaju se svi geomorfološki objekti, vodopadi, vrela, ponornice, lokaliteti koji na sebi imaju fosile i pravi se opis svih tih lokaliteta koji predstavljaju ujedno i turističku ponuda Zaštićenog područja Stare planine“, kazao je Đorđević.
Park prirode Stara planina predstavlja najveće zaštićeno područje u Srbiji sa 114.000 hektara.
© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICLepote Stare planine.
Lepote Stare planine - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Lepote Stare planine.
„Prostire se na teritorijama opština Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar. Kako se sada radi revizija Parka prirode nakon 10 godine, ići će predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije da se poveća ta površina tako da će Stara planina ostati najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji“, rekao je Đorđević za Tanjug.

Manastiri, vodopadi, vrtače, vrela, fosilni ostaci

Stara planina je, kako je istakao, izdvojena ne samo zbog brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već i geomorfološkog i kulturnog nasleđa ovog područja.
„Od biljaka, tu imamo preko 1.200 vrsta i podvrsta, oko 190 vrsta leptira, od čega veliki broj reliktnih, gmizavaca, vodozemaca. Tu su i brojni vodopadi, vrtače, vrela, profili sa fosilnim ostacima, zatim kulturno nasleđe, brojni manastiri, crkve, sakralni objekti, koji se nalazi na celoj površini Parka prirode“, naveo je Đorđević.
U Srbiji status geoparka trenutno ima jedino Đerdapska klisura. Sam koncept geoparkova se pojavljuje početkom ovog veka kada je formirana evropska mreža geoparkova koju si činili geoparkovi u Francuskoj, Španiji, Grčkoj i Nemačkoj.
© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICPogled na Kameno selo na Staroj planini.
Pogled na Kameno selo na Staroj planini - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pogled na Kameno selo na Staroj planini.
Četiri godine kasnije, uz podršku Uneska, formirana je Uneskova globalna mreža koju čini 140 geoparkova širom sveta.
Proces odobrenja statusa geoparka traje i do dve godine.
Srpski geolozi Staru planinu smatraju izuzetno vrednom i zbog činjenice da su upravo na Staroj planini vodeći srpski geolozi osamdesetih godina prošlog veka pronašli fosilne ostatke stare oko 250 miliona godina.
© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICSlavinjsko ždrelo na Staroj planini.
Slavinjsko ždrelo na Staroj planini - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Slavinjsko ždrelo na Staroj planini.
Reč je o ostacima tekodontosaurusa, a o ovom otkriću Zavod za zaštitu prirode objavio je i naučnu studiju čiji su autori prof. dr Aleksandar Grubić i prof. dr Mihajlo Galečić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala