Gašenje požara u Vinči trajaće još nekoliko dana

© SputnikVatrogasci
Vatrogasci - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Požar koji je sinoć izbio na staroj deponiji u Vinči je pod kontrolom , a gašenje će trajati sigurno još nekoliko dana kako ne bi došlo do dodatnog širenja vatre, saopštila je Beo Čista Energija.
Navodi se da je požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova, a da su na gašenju pored vatrogasaca angažovane i mehanizacija Beo Čiste Energije, JKP “Gradska čistoća”, JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” i firme Suez Vinča Operator, koja od 2. avgusta upravlja odlaganjem komunalnog otpada na novoj deponiji, kao i firme Nukleus koja izvodi deo radova na izgradnji.
"Zahvaljujući brzoj intervenciji, požar je lokalizovan i sada je pod kontrolom", saopštila je Beo Čista Energija.
U saopštenju se navodi da su očekivanja da će zatrpavanje požara sa hiljadama tona zemlje dati rezultat i da će u naredna 2-3 dana požar biti ugašen u potpunosti.
Dodaje se da je intenzitet požara na deponiji značajno veći usled prisustva deponijskog gasa - metala i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu koji su posledica pandemije korona virusa.
Ocenjuje se da je to uticalo i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od (samo)zapaljenja i požara.
"Kratkotrajno povećanje zagađenja i miris dima koji se oseća u delovima Beograda zahvaljujući slabom vetru koji dim iz Vinče donosi do delova grada, trebalo bi da se sa napretkom gašenja požara sve manje oseća i da do kraja dana potpuno prestane", saopštila je Beo Čista Energija.
Navodi se i da će požari na staroj deponiji u Vinči uskoro postati prošlost jer je u toku proces njenog zatvaranja, koji podrazumeva sanaciju i prekrivanje te deponije, što će trajno rešiti rizike od požara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala