Beloruski ministar: SAD planirale da učine Ukrajinu i Belorusiju članicama NATO-a

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planirale su da Belorusiju i Ukrajinu nedvosmisleno učine članicama NATO-a kako bi izbegle „sivu zonu“ koja je nastala između Rusije i Severnoatlantske alijanse, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej.
„Pozvaću se samo na jednu izjavu bivšeg pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona koji je, inače, posetio Belorusiju i koji je rekao da bi Ukrajinu i Belorusiju svakako trebalo učlaniti u NATO kako bi se izbegla ta ‘siva zona’ koja je nastala između Rusije i NATO-a“, rekao je Makej u petoj epizodi dokumentarnog filma „Belorusija protiv obojene revolucije“.
Poljski vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
KGB Belorusije upozorava: Zapad razmatra upotrebu vojne sile za smenu vlasti u zemlji
Bolton, koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, posetio je Belorusiju u avgustu 2019. U Minsku je održao pregovore sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i ministrom spoljnih poslova. Bolton je tada istakao da je to bio „veoma važan sastanak“.
Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora u ovoj zemlji održanim u avgustu 2020. godine na kojima je Lukašenko pobedio šesti put. Nakon izbora, u zemlji su počeli neodobreni masovni protesti praćeni nemirima. Proteste je gušila interventna policija pomoću specijalne tehnike i sredstava. Beloruske vlasti su više puta izjavljivale da se protestne akcije koordinišu iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju Sjedinjene Američke Države.
Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i brojne druge zemlje postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, kao i određenim preduzećima, optužujući Minsk za neregularnosti na izborima i kršenja ljudskih prava. Evropska unija takođe je prvi put uvela ekonomske sektorske sankcije.
Pročitajte još:
Lukašenko: Države NATO-a su „lažovi i pokvarenjaci“
Lukašenko: Rast broja NVO u Belorusiji ─ marker pripreme obojene revolucije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala