Arheolozi trgaju za moštima sveca na jugu Srbije

© Tanjug / PREDRAG VUCKOVICCaričin grad
Caričin grad - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Caričin grad koji je u šestom veku podigao vizantijski car Justinijan Prvi istražuje se više od jednog veka. Jedinstvenim ga čine arhitektura, infrastruktura, mozaici, broj crkava. Do sada ih je otkriveno 17. Ovih dana srpski i francuski arheolozi počeli su iskopavanje velike crkve u kojoj se, pretpostavljaju, nalaze i mošti jednog od svetaca.
U donjem gradu Justinijane Prime polako izranja četvorolisna, centralna crkva od pet koliko ih je u nizu, otkrivenih uz pomoć georadara. To je, kaže profesor dr Vujadin Ivanišević, jedinstven primer u ranovizantijskom svetu.
„Nalaz takvog objekta ukazuje da je u pitanju najverovatnije martirijum odnosno da su tu sahranjene mošti nekog od martira antičkog sveta. Poznato je da je car Justinijan prenosio mošti u samu prestonicu Konstantinopolj, gde je gradio brojne crkve, ali izgleda da je to učinio i u gradu koji je podigao u blizini mesta svog rođenja što daje potpuno novu dimenziju istraživanjima na Caričinom gradu“, istakao je dr Ivanišević.
Sa velikim zadovoljstvom i očekivanjima na posao koji će trajati tri godine prionuli su i francuski arheolozi. Gotovo pola veka otkrivaju tajne grada cara Justinijana.
Caričin grad - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2018
Na jugu Srbije u šestom veku postojao grad sa vodovodom, kanalizacijom i podnim grejanjem
„Ovaj lokalitet je neverovatan, veoma značajan, očuvan. Cilj nam je da povežemo arhiepiskopska sedišta u Vizantijskom carstvu“, kaže prof. dr Katrin Vanderhejden, šefica francuskog tima arheologa.
Grad koji je živeo samo 80 godina zadivljuje i stručnjake i posetioce, kojih je sve više.
„Neki broj koji se mi nadamo da će u narednim godinama biti na mesečnom nivou da kažem 5.000 do 6.000 posetilaca. Ovo je jedinstven lokalitet u Srbiji gde vi možete da hodate ulicama jednog antičkog grada, gde vi možete da iskopate čitav antički grad, da ga vratite u život, da ga izvučete na površinu zemlje“, objašnjava Nebojša Dimitrijević, arheolog Narodnog muzeja u Leskovcu.
Nova saznanja kao i projekti zaštite, infrastrukturnog uređenja i prezentacije Caričinog grada važni su koraci ka cilju da se ovo blago nađe na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala