Američki portal nabrojao znake kraha hegemonije SAD

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo/Lt. Chad A. Dulac / Američki vojnici ukrcavaju se u avion C-160 tokom napuštanja operativne baze Farah u Avganistanu
Američki vojnici ukrcavaju se u avion C-160 tokom napuštanja operativne baze Farah u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Pratite nas
Kolumnista časopisa „Nešenal interest“ Mark Kac naveo je znake da je američkoj hegemoniji na planeti došao kraj.
Prema njegovim rečima, u eri bipolarnog sistema međunarodnih odnosa u svetu međusobno dve su se takmičile velike sile – SSSR i SAD. Raspadom Sovjetskog Saveza i bloka socijalističkih zemalja činilo se da su Sjedinjene Američke Države postale jedina dominantna sila na Zemlji, ali izazovi s početka 21. veka ovu tezu podvrgavaju sumnji, piše autor.
Po njegovom mišljenju, sledeći događaji svedoče o kraju hegemonije Vašingtona:
1.
Amerika nije uspela da pobedi u velikim i dugim vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku.
2.
Sjedinjene Američke Države su slabo odgovorile Rusiji zbog događaja iz 2008. u Gruziji i 2014. u Ukrajini.
3.
Vašington je prepustio inicijativu Moskvi, Teheranu i Ankari u rešavanju sukoba na Bliskom istoku – u Siriji i Jemenu, i na severu Afrike – u Libiji.
4.
SAD nisu uspele da spreče Kinu da poveća svoju moć, potvrdi dominaciju u Istočnom kineskom i Južnom kineskom moru, kao i da proširi svoj uticaj zahvaljujući ekonomskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“.
5.
Amerika je neuspešno pokušavala da se približi svojim protivnicima (Donald Tramp je to želeo da uradi sa Severnom Korejom, pa čak i sa Iranom). Osim toga, Vašington nije uspeo da odvrati svoje saveznike od saradnje sa rivalima.
Kac je napomenuo da povlačenje Oružanih snaga SAD iz Avganistana, kao i planirani izlazak iz Iraka krajem 2021. godine predstavljaju najnovije znake da se unipolarni svet predvođen Sjedinjenim Američkim Državama (ako je ikada i postojao) bliži kraju .
Među stručnjacima nema konsenzusa o tome kakav će svetski poredak biti u budućnosti, dodaje autor.
Neki smatraju da bi Kina mogla postati sledeća dominantna sila, drugi su uvereni da će svet ponovo postati bipolarni – sa centrima u Pekingu i Vašingtonu. Međutim, u ovom sistemu mogla bi postojati i treća sila sposobna da balansira između Kine i Sjedinjenih Američkih Država – Rusija, zaključuje se u članku.
Pročitajte još:
Afrički list predviđa dominaciju Rusije na kontinentu
Što više SAD šire haos, to će jači biti odnosi Rusije i Kine
Kraj unipolarnog sveta: Amerika gubi status svetskog hegemona?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala