Tihanovska: Prekinuti sa zavisnošću Belorusije od Rusije

© AP Photo / Johanna GeronBivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Bivši predsednički kandidat Belorusije Svetlana Tihanovska izjavila je da je važno da se završi sa zavisnošću zemlje od Rusije.
„Moramo da se udaljimo od shvatanja da se u Belorusiji ništa ne može rešiti bez Rusije. To je pogrešno. Mi smo nezavisna država“, rekla je Tihanovska u intervjuu za nemački „Špigl“ i dodala da je Lukašenko napravio Belorusiju „zavisnom od Rusije“ i da to treba promeniti.
Prema njenim rečima, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države treba da uvedu „jače“ sankcije protiv beloruskih vlasti.
„Polovične mere nisu dovoljne“, naglasila je ona.
„Režim (u Minsku) treba da se podvrgne političkom ostrakizmu i potpuno izoluje ekonomski i finansijski... Svi u Sjedinjenim Američkim Državama to shvataju, kao i u Velikoj Britaniji, gde sam upravo bila. Nažalost, mnoge demokratske države još uvek ne mogu realno da zamisle situaciju u Belorusiji“, objasnila je Tihanovska.
Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta prošle godine, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Liderka beloruske opozicije poručila Americi: Ne ustručavajte se da uvedete sankcije režimu
U Belorusiji su protiv brojnih opozicionih lidera pokrenuti krivični postupci, između ostalog i zbog poziva na preuzimanje vlasti, stvaranje ekstremističke grupe, zaveru u cilju preuzimanja državne vlasti na neustavan način i pokušaj terorističkog napada. Tihanovska, koja je otišla u Litvaniju i protiv koje je takođe pokrenut krivični postupak, uključena je u spisak lica umešanih u terorističke aktivnosti. Minsk traži njeno izručenje, ali Viljnus odbija da je izruči.
Beloruske vlasti više puta su izjavljivale da se protesti u zemlji koordinišu iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i istakao da nemire režiraju Sjedinjene Američke Države. Nakon predsedničkih izbora odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali.Evropska unija, Velika Britanija, SAD, Kanada i niz drugih zemalja postepeno su uvodili sankcije protiv beloruskih zvaničnika i preduzeća, optužujući Minsk za narušavanje izbornog procesa i kršenje ljudskih prava.
Pročitajte još:
„Podrška demokratskoj Belorusiji“: Bajden primio Tihanovsku
Tihanovska sa liderima Bundestaga razgovarala o beloruskim sankcijama i Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala