Rogozin: „Sarmat“ će obezbeđivati Rusiju više od 30 godina

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje teške interkontinentalne balističke raket "Sarmat" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti Rusije
Lansiranje teške interkontinentalne balističke raket Sarmat sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Kopnena ispitivanja interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ privode se kraju, ovaj strateški sistem će osiguravati potpunu bezbednost Rusije 30-40 godina, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.
„Sada radimo na stvaranju generalno jedinstvenog sistema, to je sistem ‘Sarmat’... Faktički već završavamo kopneno testiranje čitavog sistema... Činimo to na takav način da za 30-40 godina unapred postavljamo temelje za stvaranje tako moćne interkontinentalne balističke rakete koja će godinama unapred osiguravati potpunu bezbednost zemlje i njen nezavisni razvoj“, rekao je Rogozin za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.
Lansiranje rakete Sarmat iz kosmodroma Pleseck - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Šojgu o jednom od najstrašnijih oružja: Stiže dogodine
„Sarmat“ (RS-28) će zameniti najtežu stratešku raketu na svetu „Vojevoda“ (prema klasifikaciji NATO-a „Satana“, RS-20V). Probno-konstruktorski radovi na projektu „Sarmat“ započeli su 2011. godine. Nova raketa će moći da napada ciljeve preko Severnog i preko Južnog pola, savladavajući sisteme za protivraketnu odbranu.
Na kosmodromu Pleseck već su završene lansirne probe ove rakete. Planirano je da letačka ispitivanja „Sarmata“ počnu 2021. godine, a da se završe 2022. godine. Planirano je da 2022. godine Užurska raketna divizija dobije prvi puk sa „Sarmatom“ za upotrebu.
Na forumu „Armija 2019“ otkrivene su glavne taktičko-tehničke karakteristike rakete „Sarmat“. Njen domet gađanja je 18 hiljada kilometara, lansirna masa – 208,1 tona, nosivost – više od 10 tona, masa goriva – 178 tona, dužina rakete – 35,5 metara, prečnik – 3 metra, tip bojeve glave – višestruka bojeva glava sa blokovima individualnog navođenja.
Pročitajte još:
Putin najavio: Ruska vojska uskoro dobija novo oružje
„Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“ – garancija bezbednosti Ruske Federacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala