„Odgovoran je za svu štetu koju su pretrpeli oglašivači“: Nova tužba protiv giganta

CC0 / Pixabay / Sudski čekić
Sudski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
„Gugl“ se suočio sa još jednom antimonopolska tužba koju su podnele dve kompanije iz Masačusetsa. Tvrdi se da je „Gugl“ sklopio sporazum s „Fejsbukom“ koji toj društvenoj mreži daje prednost na virtuelnim aukcijama u određivanju na kojim mestima će se pojavljivati oglasi određenih oglašivača.
Dogovor je, kako navodi Blumberg, omogućio „Guglu“ da zadrži dominantnu poziciju u digitalnom oglašavanju, ograničavajući prihod za onlajn izdavače.
„Fejsbuk“ je 2018. sklopio dogovor s „Guglom“ u sklopu kog je pristao da ograniči program u zamenu za povlašćeni tretman u „Guglovom“ oglašavanju, tvrde podnosioci tužbe.
„Kada je ‘Guglova’ tržišna moć bila ugrožena, odlučio je da uguši inovacije i konkurenciju sporazumom s ‘Fejsbukom’“, tvrde kompanije uz ocenu da je njihov sporazum direktno omeo tržišnu konkurentnost.
„Gugl je odgovoran za svu štetu koju su pretrpeli oglašivači“, ističe se u tužbi.
Ovo nije prvi put da je sporan sporazum „pod lupom“.
„Njujork tajms“ je početkom godine dobio uvid u tužbu, koju je u decembru podnelo 10 državnih advokata, u kojoj optužuju „Gugl“ za zloupotrebu monopola u onlajn oglašavanju.
„Gugl“ i „Fejsbuk“ tada su saopštili su da su takvi poslovi uobičajeni u industriji digitalnog oglašavanja i da ne ometaju konkurenciju.
Suton u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Francuska kaznila Gugl sa 500 miliona evra
Džuli Taralo Mekalister, portparolka „Gugla“, izjavila je za list da tužba „pogrešno predstavlja ovaj ugovor, kao što čini i s mnogim drugim aspektima poslovanja u oglasnoj tehnologiji“.
Evropska komisija u junu je pokrenula istragu kako bi utvrdila krši li „Gugl“ uslugama internet oglašavanja propise o tržišnoj konkurenciji u Evropskoj uniji.
Zastupnici Evropskog parlamenta su tada održali i raspravu o evropskom digitalnom paketu kojim EU želi da reguliše tehnološke divove, preneo je „Jutarnji list“.
Izvestilac Andreas Švab iz EPP-a smatra da bi EU trebalo da se usredsredi na kompanije s tržišnom kapitalizacijom od najmanje 100 milijardi evra, u odnosu na 65 milijardi evra koje je utvrdila Evropska komisija u decembru kada je predstavljala uredbu.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala