Kontracepcija za muškarce: Novi projekat Bila Gejtsa

© AP Photo / Michel EulerSuosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts
Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Naučnici Univerziteta u Dandiju dobili su pomoć Bila Gejtsa u iznosu od 1,2 miliona funti (više od 1,4 miliona evra) koja će se koristiti u naredne dve godine za identifikaciju odgovarajućih jedinjenja sa potencijalom za razvoj prve sigurne i efikasne muške kontraceptivne pilule.
Kris Barat, profesor reproduktivne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Dandiju rekao je za britanski dnevni list „Metro“ da nije bilo značajnih promena u oblasti muške kontracepcije još od razvoja kondoma.
„To znači da veliki deo tereta zaštite od neželjene trudnoće i dalje pada na žene. Nadamo se da ćemo rešiti tu nejednakost i već smo napredovali, zahvaljujući prethodnoj rundi finansijske pomoći dobijenoj od Fondacije Bil i Melinda Gejts“, rekao je Barat.
Dodao je da je Univerzitet na jedinstvenoj poziciji da nastavi sa ovim istraživanjem, kombinujući „našu međunarodno priznatu stručnost u istraživanju plodnosti muškaraca u okviru naše Medicinske škole sa našim znanjem o dizajnu pilula zasnovanom na našoj školi prirodnih nauka“.

„Do kraja ovog dvogodišnjeg perioda, želeli bismo da identifikujemo visokokvalitetno jedinjenje kojim možemo da pređemo u prve faze razvoja pilula. To bi bio značajan korak napred na ovom polju i potencijalno bi mogao biti ključ koji otključava novu eru u muškoj kontracepciji“, rekao je Barat.

Metro“ navodi da je između 2015 i 2019 bilo oko 121 milion neželjenih trudnoća u svetu. Do neželjenih trudnoća dolazi tri puta češće u najsiromašnijim regionima sveta.
Šta se krije iza dobrotvornih aktivnosti Bila Gejtsa i Džordža Soroša i zašto slovenački filozof Slavoj Žižek kaže da lekovi koje njih dvojica koriste kako bi ublažili zla koja su izazvali, ne leče bolest, već je produžuju saznajte u emisiji „Novi Sputnjik poredak“:
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala