Češki ministar: Odnosi sa Moskvom na tački zamrzavanja, lopta je na strani Rusije

© Sputnik / Ramilь SitdikovPogled na centar Praga
Pogled na centar Praga - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Prvi recipročni korak za poboljšanje odnosa između Češke i Rusije treba da učini Moskva, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulganek u intervjuu za praške novine „Pravo“.
„U trenutnoj situaciji lopta je na strani Rusije. Ali ovo (poboljšanje odnosa) je pitanje meseci, moguće i godina“, rekao je Kulganek.
Prema njegovim rečima, potrebna je unutarpolitička diskusija u Češkoj o razvoju daljih odnosa sa Rusijom.
„Dobro bi bilo da Češka dobije najširu moguću političku podršku za tako važan korak. Međutim, odluku bi trebalo da donese već sledeća vlada (u Češkoj se 8-9. oktobra održavaju parlamentarni izbori), mi možemo pomoći sprovođenjem revizije češko-ruskih odnosa“, zaključio je ministar.
Kulganek je uveren da Češka treba da održava ekonomske odnose sa Rusijom.
„Uveren sam da je potrebno održati ekonomske odnose i podržati češke firme koje su zainteresovane za rad u Rusiji, a kod nas otvaraju radna mesta. Smatram da su pozivi nekih političara za potpuno razbijanje trgovinskih odnosa sa Rusijom kratkovidi i nerazumni“, naglasio je Kulganek.
Ministar smatra da to što je Rusija stavila Češku na listu neprijateljskih država ne doprinosi obnavljanju odnosa među državama.
„Kao ministar spoljnih poslova nisam zadovoljan što su naši odnosi sa Rusijom na tački zamrzavanja. Mi nismo doveli do toga, mi smo morali da reagujemo i činili smo to ispravno. Osim toga, činjenica da nas je Rusija stavila na spisak neprijateljskih država ne pomaže (razvoju odnosa), već samo dovodi do eskalacije atmosfere“, zaključio je šef češke diplomatije.
Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Premijer Češke: Potrebno je izgraditi nove odnose sa Rusijom
Prag je u aprilu ove godine saopštio da su ruske obaveštajne službe umešane u incident koji se dogodio u Vrbjeticama. Češka strana proterala je iz zemlje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, Moskva je 20 ljudi iz češke diplomatske misije proglasila za persone non grata. U maju je Češka zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama stavljena na spisak neprijateljskih država.
U Rusiji su optužbe Praga nazvane apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, napominjući da je u pitanju deo velike kampanje Zapada protiv Moskve. Kako su naglasili u Kremlju, nedokazani napadi Češke naneli su ekstremnu štetu odnosima dveju zemalja.
Vlada Rusije utvrdila je 14. maja spisak neprijateljskih zemalja na kojem su se našle Sjedinjene Američke Države i Češka. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva neće diskriminativno stavljati nijednu zemlju na spisak neprijateljskih, da je odluci prethodila duboka analiza, a spisak bi mogao da se revidira tokom vremena. Šef ruske diplomatije rekao je da spisak neprijateljskih zemalja neće biti „mrtav“ dokument, već će se „revidirati kako se budu razvijali odnosi Rusije sa određenom državom u budućnosti“.
Pročitajte još:
Mediji: Češka traži od Rusije odštetu za eksplozije u vojnom skladištu
Češka: Evropska unija ne može bez Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala