Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Amerikanci se osvetili Francuzima i uzeli 16. olimpijsko zlato

© AP Photo / Eric GayKevin Durant
Kevin Durant - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Pratite nas
Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država odbranili su naslov olimpijskog šampiona, pobedivši u velikom finalu Igara u Tokiju selekciju Francuske rezultatom 87:82 (22:18, 22:21, 27:24, 16:19). Tim koji s klupe vodi Greg Popovič stigao je do neverovatnog 16. olimpijskog zlata.
To je ujedno i četvrta uzastopna zlatna medalja za „drim-tim“ na Olimpijskim igrama.
A nije baš dobro startovao sam turnir, kao ni sve ono što se prethodno dešavalo četi koju vodi „Ludi Srbin“.
Gubili su u pripremnim utakmicama od Nigerije i Australije, zatim im se u grupnoj fazi u Tokiju dogodio još jedan „šamar“ i poraz od Francuske, ali su posle toga sve utakmice dobili.
Dobili su i onu najvažniju, osvetivši se Francuzima za taj jedan poraz. „Trikolori“ su bolje otvorili utakmicu, poveli su 10:4, zahvaljujući Furnijeu i Goberu, jer Amerikanci nisu imali rešenje pod košem.
Tek u finišu prve četvrtine SAD su uspele da preokrenu i da dobiju sa četiri razlike uvodnu deonicu.
Prvi put su Amerikanci stigli do dvocifrene prednosti preko Kevina Duranta koji je tada pogodio trojku, na semaforu je bilo ispisano 38:26, a Kej-Di je već tada bio na koti 18.
Upravo je Durant bio najefikasniji akter velikog finala sa 29 postignutih poena uz šest skokova i tri asistencije, pratio ga je Tejtum sa 19 poena.
S druge strane, Evan Furnije i Rudi Gober ubacili su po 16 poena, ali to nije bilo dovoljno da se priredi još jedna senzacija i da se nokautiraju prvi favoriti.
Amerikanci su baš kao i u prethodnim susretima pojačali tempo na samom startu treće četvrtine, ali su Francuzi uspeli da pariraju i vrate se u meč. Zak Lavin je napravio mini seriju od pet poena i SAD su otišle na 14 poena razlike na okruglo 100 sekundi pre kraja treće deonice.
Neizvesnost je donekle vratio Batum, koji je uz zvuk sirene ubacio šut za tri poena i smanjio na 71:63.
Stegli su odbranu Francusi, kao što to oni odlično znaju da rade, s druge strane Amerikanci su jeftino gubili lopte i De Kolo je posle dva pogođena šuta s linije penala doveo utakmicu praktično u egal 85:82, na deset sekundi pre kraja.
Durant je zatim pogodio oba slobodna bacanja, postavivši konačnih 87:82, za 16. olimpijsko zlato SAD.
Srpske lavice pale pred Amerikom
Dončić besneo: Nadam se da ste srećni!
„Šamari“ su probudili zver – Amerikanci se prošetali do finala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala