Ruski klasici omiljeni i u Holivudu: Šta čitaju zvezde

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Uđi u bazu fotografijaKijanu Rivs u Moskvi
Kijanu Rivs u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
Ruska klasična književnost poznata je u čitavom svetu, a među zapadnim zvezdama ima veliki broj poklonika.
Glumac Kijanu Rivs gaji veliku ljubav prema ruskoj književnosti. Među njegovim omiljenim piscima su Anton Čehov, Lav Tolstoj, Fjodor Dostojevski. Za potrebe filmova „Džon Vik“ i „Sibir“ morao je da savlada ruski jezik u određenom stepenu. Zanimljivo je da je glumac uspeo da pročita Šekspirovog „Hamleta“ na ruskom.
Američki glumac Dejvid Harbor čita Dostojevskog, Gogolja, Čehova, Bulgakova.
„Iz neverovatnih knjiga tih autora saznao sam da Rusi imaju veoma veliko srce, da su veoma emotivni, imaju izraženu individualnost i mogu biti uporni u ostvarivanju svojih snova“, rekao je nedavno Harbor za list „Metro“.
Nemačka glumica Nastasja Kinski ime je dobila po junakinjama romana Fjodora Dostojevskog „Idiot“ — Nastasji Filipovnoj i Aglaji Epančini (drugo ime glumice), a ona ceo život iskazuje posebnu ljubav prema ruskoj književnosti. Čak je i svoju decu nazvala Sofija i Aljoša po junacima Dostojevskog.
Američki glumac i frontmen rok grupe „Thirty Seconds to Mars“ Džared Leto ispričao je da je jedna od njegovih omiljenih knjiga antiutopija „Mi“ Evgenija Zamjatina, istakavši da je to delo vanvremensko.
Britanski glumac Tom Hidlston, poznat po ulozi Lokija u istoimenom filmu, smatra da je genijalni dramski pisac Anton Čehov. Kao pokloniku Čehovljevih drama imao je sreće da igra u britanskoj interpretaciji drame „Ivanov“.
Govoreći o omiljenim knjigama kojima se vraća iznova i iznova, pored „Cveća zla“ Šarla Bodlera i „Na putu“ Džeka Keruaka, holivudski glumac Džoni Dep izdvaja i „Zapise iz podzemlja“ Fjodora Dostojevskog.
Svetski poznat francuski glumac Žerar Depardje, koji je dobio rusko državljanstvo, rado čita klasike ruske književnosti Zlatnog doba — Aleksandra Puškina i Mihaila Ljermontova.
Američka voditeljka Opra Vinfri obožava „Anu Karenjinu“ Lava Tolstoja. Prema njenim rečima, to je najuzbudljivija ljubavna priča.
© Screenshot/Stanford Opra Vinfri
Opra Vinfri  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Opra Vinfri
Denijel Redklif je više puta govorio o svojoj ljubavi prema ruskoj kulturi i književnosti. Još kao tinejdžer pročitao je „Zločin i kaznu“ Dostojevskog, a zatim i Gogolja, Zamjatina i dela drugih pisaca.
Britanski glumac Rejf Fajns poklonik je ruske književnosti i on smatra da su pisci poput Čehova, Turgenjeva, Tolstoja, Puškina iznenađujuće mudri. Nekoliko puta je dobijao uloge u ekranizaciji dela ruskih pisaca.
„Ono što mi se dopada kod vaših pisaca — Tolstoja, Čehova, Turgenjeva, jeste to što oni neverovatno istražuju i pokazuju ljudsku dušu. Zato ih do dan-danas čitaju i izvode. Igrao sam u Čehovljevoj drami na sceni, a glumio sam Evgenija Onjegina na filmskom platnu“, rekao je on u jednom intervjuu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala