Kon: Vreme je za nove mere

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredrag Kon
Predrag Kon - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
Cifra od gotovo 600 novozaraženih je iznenađenje, jer su procene bile da će ta brojka ove nedelje ići do 500 na dnevnom nivou, kazao je dr Predrag Kon.
On je upozorio da je i zbog toga je za očekivati uskoro i 1.000 novoobolelih dnevno, dodajući da situacija polako prelazi u preteću.
Član Kriznog štaba rekao je da su najveće pretnje po epidemiološku situaciju javna okupljanja i slavlja, te nedovoljno vakcinisanih, zbog čega je već sada trenutak da se razmišlja o tome šta nas čeka na jesen i uvode nove mere, prenosi B 92.
"Povećava se reprodukcija virusa i u tom slučaju će naglo da se ubrza i rast brojki. Ne možete očekivati da struka ćuti, struka priča neprekidno i upozoravamo da to ne može da ostane ovako kako jeste. Po meni je to već sada ozbiljno i trenutak je da se vidi da li će se smanjivati broj dozvoljenog javnog okupljanja, a sve preko toga bi bilo uz obavezno nošenje maske. To je mogućnost, ja ne mogu da licitiram, nakon konslutacija i dogovora će biti određeno ali mora da se shvati da se situacija menja, pogotovo pred škole", rekao je Kon.
On je upozorio na to da je broj hospitalizovanih poslednjih nedelja počeo da raste u odnosu na broj otpusta i da situacija polako prelazi u preteću. Na pitanje da li se može očekivati da Evropska Unija skine Srbiju sa zelene liste, Kon kaže da tu nema dileme.
"Svakako će nas zatvoriti, tu nema dileme. Kad kažem zatvoriti, to znači u smislu različitih ograničenja oko ulaska. Različite zemlje će se ponašati drugačije, turističke zemlje će uglavnom imati labavije pristupe da bi očuvali turizam što sve utiče na povećanje aktivnosti virusa. Povratnici sa odmora su prvi pokazatelj da se povećava unos virusa", naglašava Kon.
Dodaje da je pred nama rizičan period jer se očekuje i formiranje radnih kolektiva, te povratka u škole.
"Kada sve to sagledamo onda je jasno da neće odmah u septembru da izbije taj maksimum, možda će da se pomeri i kasnije, ali će aktivnost i dalje da se povećava. Druga mogućnost jeste da se dosegne maksimum tokom sledeće nedelje i da dođe do kratkotrajnog pada, što se desilo u dosta zemalja Evrope", objašnjava on.
Epidemiolog Predrag Kon - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Kon: Rešenje za početak školske godine je odvajanje vakcinisane od nevakcinisane dece
Kada je reč o novoj školskoj godini, Kon ukazuje na to da je svega par hiljada dece od gotovo 600.000 njih školskog uzrasta za koji se preporučuje vakcinacija, primilo cepivo, te da je logično da se napravi određeni sistem koji bi omogućio regularnu nastavu, a istovremeno i sprečio zaražavanje među njima.
"Kao i kovid propusnice, tako je i odvajanje učenika nešto što deluje logično, posebno što ne znamo kod mladih koliko vakcina štiti od prenošenja. Ja sam izjavio juče to, ali moram da korigujem stav - previše je kompleksno da bi bilo idealno. Idealno bi bilo da su sva deca vakcinisana, toga neće biti i toga smo svesni", poručuje on.
Dodaje da je siguran da će resorno Ministarstvo zajedno sa Institutom za javno zdravlje Batut doneti profesionalnu odluku.
"Tu razne stvari dolaze u obzir i ja sam siguran da će ekipa koja to profesionalno radi izaći sa odlukom, kao i prošle godine. Ono što je prošle godine izašlo bilo je vrlo korektno za tadašnju situaciju, verujem da će tako biti i sad", rekao je Kon za Tanjug.
On je dodao da Institut "Batut" sarađuje sa Ministarstvom prosvete, da se razmišlja o organizovanju nastave tako da bude regularna i da ima što manje online nastave.
"Nema jače zaštite od vakcine, i to treba apsolutno svi da znaju, i kolektivi i roditelji i to je najprimereniji način zaštite u pandemijskoj situaciji pogotovo kada imamo jasno registrovane vakcine za taj uzrast", objašnjava epidemiolog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala