Kompanija „Spejs Iks“ sastavila najveću raketu u istoriji /foto/

© AP Photo / UncreditedIlustracija „Spejs Iksa“ prikazuje dizajn modula za sletanje na Mesec „Space Iks staršip“ koji pokušava da dovede prve NASA astronaute na površinu Meseca u okviru programa Artemis.
Ilustracija „Spejs Iksa“ prikazuje dizajn modula za sletanje na Mesec „Space Iks staršip“ koji pokušava da dovede prve NASA astronaute na površinu Meseca u okviru programa Artemis. - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
Američka kompanija „Spejs Iks“ sastavila je najveću raketu ikada napravljenu.
Dva segmenta rakete – gornji „Staršip“ i donji pogonski „Super hevi“ spojeni su u postrojenju „Spejs Iks“ u Boka Čiki u Teksasu. Zbog visine od oko 120 metara svi se raniji raketni sistemi u odnosu na taj čine patuljastima.
Kada konačno uzleti, proizvešće dvostruko veći potisak od rakete koja je poslala ljude na Mesec. Za spajanje dva segmenta bila je potrebna masivna dizalica. Zadržani su u tom položaju sat vremena, a zatim razdvojeni, prenosi B92.
„Spejs Iks“ ima još nekoliko nedelja, odnosno meseci testiranja pre prvog leta, moguće do kraja 2021.
Izvršni direktor kompanije Ilon Mask je spajanje rakete nazvao „snom koji je postao java“.
Kaže da će „Staršip“, jednom kada se završi, biti i te kako sposoban odvesti ljude na Mesec i Mars.
Takođe bi mogao brzo prevoziti ljude oko sveta, a još jedna očita namena je postavljanje satelita u orbitu. Trenutno najsnažnija raketa u upotrebi je „Falkon hevi“, koju je takođe razvio „Spejs Iks“. „Falkon hevi“ proizvodi pri lansiranju potisak od 23 meganjutna, a nova raketa „Super hevi“ trebalo bi da dosegne oko 70 meganjutna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala