Hezbolah raketirao sever Izraela: Lansirano na desetine raketa, vojska odgovara /video/

© AFP 2023 / Jack GuezIzraelski sistem Gvozdena kupola presreće raketu
Izraelski sistem Gvozdena kupola presreće raketu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
Više od deset raketa lansirano je iz Libana na severne teritorije Izraela, deo su presreli sistemi PVO, a ostale su eksplodirale u nenaseljenom području, saopštila je pres-služba izraelske vojske. Pokret „Hezbolah“ preuzeo je odgovornost za napad.
„Izraelska vojska trenutno gađa lansirne sisteme u Libanu“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.
Ranije je pres-služba izraelske vojske saopštila da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile na severu Izraela, što je drugi slučaj ove sedmice.
„Sirene su aktivirane na Golanskoj visoravni i u Gornjoj Galileji“, saopštila je vojska.
Nakon oglašavanja sirena nije bilo vesti o žrtvama.
Nakon toga je libanski šiitski pokret „Hezbolah“ objavio zvanično saopštenje u kome navode da su lansirali na desetine raketa u blizinu položaja izraelskih snaga u oblasti farme Šeba – sporne teritorije koja se nalazi između Libana, Sirije i Izraela, a koja je pod izraelskom kontrolom.
Tajna uspeha Hezbolaha nesumnjivo leži u podršci koju dobija od Irana. Upravo su Čuvari Islamske revolucije bili ti koji su pomogli osnivanje pokreta, obuku vojnika i njihovo naoružavanje. Upravo novcem Teherana Hezbolah danas gradi bolnice i škole po Libanu koje su jeftinije od državnih i daje stipendije studentima. Najniži stalež je njegova najveća potpora. Pokret ima svoju televiziju, radio, hotele, građevinske kompanije, itd. - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Hezbolah: Napad na islamska sveta mesta u Jerusalimu značio bi regionalni rat /video/
Navodi se da je napad realizovan u četvrtak veče kao odgovor na izraelske vazdušne napade u oblastima El Džarmak i El Šavakir. Lansirano je nekoliko desetina raketa kalibra 122 milimetra.
Dva dana ranije tri rakete su lansirane iz Libana na Izrael, od kojih su dve pale na izraelsku teritoriju. Tada je izraelska vojska odgovorila artiljerijskim napadom na ciljeve na teritoriji Libana.
Beni Ganc - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Ganc: Izrael je spreman da napadne Iran
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala