Đurić: U Prištini pobeđuje mentalitet bunkera

© Tanjug / Tanja ValičDirektor Kancelarije za KiM Marko Đurić
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
Odnos Prištine prema obavezama iz Vašingtonskog sporazuma pokazuje samo da kod vlasti u Prištini pobeđuje mentalitet bunkera, ocenio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, istakavši da Priština podstiče konfrontaciju i sukobe, a ne rad na normalizaciji odnosa i prevazilaženju razlika među stranama.
Đurić je za Tanjug, komentarišući današnju odluku kosovska skupštine da ne poštuje Vašingtonski sporazum, kazao da se to ne odnosi samo na već postignute sporazume već i one buduće jer se ne može imati poverenje u proces dijaloga ako neko elementarne obaveze koje je preuzeo nije spreman i da sprovede.
"To nije teranje inata samo Srbiji", kazao je Đurić, koji je u Vašingtonu prisustvovao potpisivanju sporazuma koji su odvojeno potpisali predsednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti.
On je podsetio da su i predstavnici američke administracije u više navrata pozivali Prištinu na konstruktivan pristup dijalogu, a da je Stejt department zvanično pozvao Prištinu da sprovede obaveze iz Vašingtona i podržao Vašingtonski sporazum.
Đurić je dodao i da današnja odluka kosovske skupštine još jasnije pokazuje kontrast između politike dve strane, pre svega one koju vodi Srbija, ne samo u odnosu sa Prištinom već u celom regionu, a koja je orijentisana na saradnju, unapređenje odnosa i uklanjanje barijera za normalan život.
S druge strane, politika Prištine je politika samoizolacije, konfrontacije i okretanja u prošlost, rekao je Đurić, dodavši da takvu politiku Prištine podstiču i pojedine vlasti u regionu.
"Ne mogu da kažem da sam srećan i zadovoljan što oni vode takvu politiku, ali mogu da kažem da sam srećan i zadovoljan što Srbija danas na čelu s predsednikom Vučićem vodi odgovornu i mudru regionalnu politiku koja je koncentrisana na ekonomski razvoj zemlje, gradnju mostova i saradnje u regionu i svi koji to hoće, mogu da vide ko je pouzdan partner u regionu", kazao je Đurić.
Na pitanje kako će Srbija da reaguje na današnju odluku Prištine, Đurić ističe da Srbija nastavlja da insistira na sprovođenju postignutih sporazuma.
"Nikada nećemo odustati ni od Zajednice srpskih opština, ni od drugih obaveza, ali ne prepuštamo brigu o srpskom narodu na KiM slučaju", kazao je Đurić, koje je pre odlaska za ambasadora u SAD bio direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM.
Dodaje da su dovoljno jasno i predsednik Aleksandar Vučić, ali i drugi zvaničnici u Srbiji, poručili i delima i rečima da brinu o bezbednosti i dobrobiti srpskog naroda na KiM.
U tom smislu, Đurić kaže i da Kancelarija za KiM na čelu sa Petrom Petkovićem radi odličan posao na podršci našim ljudima u južnoj pokrajini.
Đurić očekuje da u narednom periodu taj posao ne bude samo održan na postojećem nivou već i povećan i to bez obaziranja na prepreke koje Priština postavlja.
"Mi nemamo ni prava, ni mogućnosti da odustanemo od brige za naš narod", naglasio je Đurić.
Odgovarajući na pitanje da li će kao ambasador u SAD reagovati prema administraciji SAD povodom današnje odluke kosovske skupštine, Đurić ponavlja da je američka administracija u više navrata podržala obaveze iz Vašingtona i pozvala Prištinu na konstruktivan odnos.
Takođe kaže da će on svakodnevno nastaviti da razgovara s predstavnicima administracije ukazujući i podvlačeći argumentima i činjenicama to kako se ko odnosi prema budućnosti regiona, sporazumima, ko se odgovorno, a ko neodgovorno ponaša.
Parlament tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Priština: Skupština odbacila Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala