Broj raketa državna tajna: Zavirite u najsavršeniju podmornicu u ruskoj floti, a i svetu /video/

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeNuklearna podmornica „Kazanj“
Nuklearna podmornica „Kazanj“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
Najnovija nuklearna podmornica - krstarica „Kazanj“ je višenamensko plovilo projekta „Jasen M“ i jedinstvena podmornica koja po nečujnosti i udarnoj snazi ostavlja daleko iza sebe sve strane pandane, prenosi televizija „Zvezda“.
Za posadu podmornice obezbeđena je neviđena udobnost i najveći stepen automatizacije rada svih sistema, a centralna kabina u podmornici podseća na Centar za kontrolu letova.
Trenutno se podmornica nalazi u bazi u Murmansku, gde njena posada gotovo svakodnevno uvežbava različite scenarije. U slučaju požara na podmornici povređeni se prebacuju u manju kabinu – barokomoru u kojoj se nalazi ambulanta. U njoj se pacijenti leče.
U slučaju poplave ili požara posada mora biti spremna na sve vanredne situacije. Kako bi se maksimalno otežalo izvršavanje zadataka, sve vežbe se održavaju u maksimalno komplikovanim uslovima i u najnepristupačnijim odeljenjima podmornice.
Ruska nuklearna podmornica klase Borej Vladimir Monomah - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Ruska flota dobija 40 ratnih brodova
Kabine mornara opremljene su televizorima i klima uređajima. One su znatno komfornije u „Kazanju“ nego u bilo kojoj drugoj podmornici. Osim toga, inženjeri su iz korena promenili princip upravljanja podmornicom. Komandant podmornice je Aleksandar Beketov koji je ceo život posvetio floti, a poslednjih 10 godina je služio u nuklearnim podmornicama. Kako kaže, „Kazanj“ je najsavršeniji projekat u ruskoj floti.
„Sada automatika omogućava da se izvršavaju najsloženiji zadaci dok udariš dlanom o dlan, dok se ranije moralo angažovati mnogo stručnjaka“, pojašnjava Beketov.
Kako je istakao, broj raketa kojima podmornica raspolaže je državna tajna.
Poniranje u vodu nuklearne podmornice Kazanj u Severodvinsku - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Novo poglavlje u istoriji ruske mornarice: Američki mediji o „zastrašujućoj“ podmornici „Kazanj“
Hidroakustički sistem je postao mnogo efikasniji, inženjeri su uspeli da podmornicu naprave još tišom, a što je najvažnije – opremljena je najnovijim sistemom naoružanja kojim može pogoditi mete kako na moru, tako i na zemlji.
„Kazanj“ je u sastavu naoružanja Severne flote od maja ove godine, ali već je izvršavala zadatke na otvorenom moru. A pohod u surove vode Arktika je pokazao da je ova podmornica trenutno najsavršenija višenamenska krstarica na svetu, zaključuje se u članku.
„Kazanj“ je tokom ispitivanja ispaljivao krstareće rakete „Kalibar“ i „Oniks“. U novembru 2020. ispaljena je salva krstarećih raketa iz vertikalnog lansera i iz torpedne cevi.
Nuklearna podmornica projekta 885M („Jasenj-M“) „Kazanj“ porinuta je u fabrici „Sevmaš“ 31. marta 2017. godine. Fabrička ispitivanja su počela 25. septembra 2018. godine. Osnovno udarno naoružanje podmornice projekta 885/885M su krstareće rakete „Oniks“ i „Kalibar, a plan je da se osnaži i hipersoničnim raketama „Cirkon“.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala