Amerika podržava OEBS: Rusija ipak neće izbeći pažnju međunarodne zajednice

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države žale što će ograničenja koja su ruske vlasti uvele zbog epidemiološke situacije sprečiti OEBS da nezavisno posmatra izbore za Državnu dumu Rusije, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
Prema njegovim rečima, Vašington poštuje odluku Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava koja je saopštila da je zbog restriktivnih mera uvedenih zbog kovida 19 u Rusiji postalo nemoguće „verodostojno i nezavisno posmatranje“.
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Direktan skandal: Moskva o odluci OEBS-a da ne šalje posmatrače na parlamentarne izbore u Rusiji

„Uprkos tome što posmatrači OEBS-a neće moći da prisustvuju, međunarodna zajednica će pratiti izborni proces za Dumu, kako pre izbora tako i na dan izbora, kako bi odredili da li su uslovi pogodni za održavanje slobodnih i pravičnih izbora. Rusija neće moći da izbegne međunarodnu pažnju“, istakao je Prajs.

Evropske organizacije pozvane su u Rusiju na posmatranje parlamentarnih izbora 17-19. septembra, ali je broj posmatrača zbog pandemije ograničen na 50 za OEBS i na deset za njegovu Parlamentarnu skupštinu. Posle toga organizacija je saopštila da neće posmatrati parlamentarne izbore u Rusiji zbog zahteva da se smanji broj njenih predstavnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala