Ambasada: Iran nije umešan u napad na tanker kod Omana

CC0 / pixabay / Iran
Iran - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Pratite nas
Ambasada Irana u Beogradu odbacila je optužbe na račun Teherana u vezi sa nedavnom eksplozijom broda „Merser Strit“ kod Omana.
„Islamska Republika Iran odlučno odbacuje bilo kakvo učešće u ovom incidentu i smatra da su navodi o umešanosti Irana pristrasni, neosnovani i neistiniti“, navodi se u saopštenju Ambasade.
Ambasada navodi da su Izrael i SAD optužili Iran bez iznošenja čvrstih, dokumentovanih i prihvatljivih razloga.
„Ovi navodi nemaju potporu u verodostojnim informacijama i nezavisnim i validnim istragama, pa odlučno odbacujemo te navode i upozoravamo na sve avanturističke radnje, upotrebu sile ili pretnju upotrebom sile od strane Sjedinjenih Država i Izraela. Odgovorićemo na svaki napad na interese Irana i građana Islamske Republike Iran bilo gde“, ističe se u saopštenju.
Ambasada Irana navodi i da Izrael nastoji da utiče na proces pregovora o nuklearnom sporazumu u Beču, pretnjama da će ga blokirati.
„Više puta smo saopštavali da će prisustvo izraelskog režima u bilo kom delu sveta izazvati nesigurnost i nestabilnost u tom regionu. Od normalizacije odnosa Izraela sa UAE i Bahreinom porasla je napetost i nestabilnost u Persijskom zalivu i Omanskom moru“, ocenjuje se u saopštenju.
Iz Ambasade poručuju da je jačanje mira i stabilnosti u regionu Persijskog zaliva jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Irana, ali da „nažalost, prisustvo stranih zemalja sa ogromnim količinama naoružanja, opreme i osoblja ne samo da nije stvorilo sigurnost, već je postalo i glavni uzrok nesigurnosti u Persijskom zalivu i Omanskom moru“.
Takođe, postavljaju pitanje zašto se zemlje koje su optužile Iran ne oglašavaju kada se, između ostalog, izvode teroristički napadi na iranske trgovačke brodove u Persijskom zalivu, Crvenom moru i otvorenim vodama i zašto niko ne osuđuje te napade i navode da bi trebalo ispitati ko u ima koristi od ovog incidenta.
„Iran, kao zemlja sa najdužom obalom u Persijskom zalivu i Omanskom moru, oduvek je podržavao slobodnu plovidbu u ovom regionu, a slobodan prolaz brodova nam je veoma važan. Istovremeno, osuđujemo sve terorističke akte i napade na trgovačke brodove“, kaže se u saopštenju i dodaje da i Iran traga za organizatorima tog napada.
- Jačanje mira i stabilnosti u regionu Persijskog zaliva jedan je od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Islamske Republike Iran.
Podsetimo, u napadu na naftni tanker krajem jula poginula su dva člana posade, jedan iz Velike Britanije, a drugi iz Rumunije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala