Zelenski preti Rusiji: Plakaćete zbog odluka o Krimu

© REUTERS / Gleb GaranichPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će Rusija zažaliti zbog svojih odluka u vezi sa Krimom.

„Izvinite na takvim frazama, ali ruska istorija će još plakati zbog svojih poteza i odluka o Krimu. Zašto sada kažem 'Krim', a ne 'Donbas'? Donbas nema ništa manju ranu, čak ima i veću, dublju – poginulih je mnogo više, hiljade ljudi. A Krim je prva šibica, prvi okidač zbog kojeg se dva naroda realno možda za generaciju ili dve tako odnose jedni prema drugima. Ne žele ni da vide ni da čuju“, rekao je Zelenski.

On je ocenio da Ukrajince ne mrze svi Rusi. Kako kaže, mnogi podržavaju Ukrajinu i sramota ih je zbog situacije sa Krimom.
„Uvek sam govorio da moramo da razdvajamo dve stvari. Ne treba da govorimo da svi Rusi mrze Ukrajince. To nije istina. A to je narativ koji se prikazuje u Rusiji. Ima veliki broj Rusa koji podržavaju ujedinjenu Ukrajinu, podržavaju Donbas i vide ga samo kao ukrajinski. Znaju i neprijatno im je, stide se zbog svega u vezi sa Krimom“, smatra ukrajinski lider.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Zaharova: Kijev prešao sve crvene linije – Zelenski baca kamen razdora među narod
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala