Šojgu: Ruske vojne baze biće upotrebljene u slučaju agresije iz Avganistana

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar odbrane Sergej Šojgu
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Ruske vojne baze u Tadžikistanu i Kirgiziji biće uključene u zaštitu granica ODKB-a u slučaju direktne agresije iz pravca Avganistana, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
„Naša baza u Tadžikistanu je prilično moćna, jaka i naravno, ako bude potrebno, u slučaju direktne agresije, biće uključena u odbranu granica ODKB-a. Isto važi i za našu bazu u Kirgiziji. Takva potreba može se pojaviti i tamo“, rekao je Šojgu na sastanku sa naučnom zajednicom Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka, odgovarajući na pitanje o merama preduzetim za neutralisanje pretnji koje potiču iz Avganistana.
Šojgu je istovremeno primetio da zemlje-članice ODKB-a, po svom obimu i odbrambenom potencijalu ne mogu da budu u ravnopravnom položaju sa Rusijom i da im je potrebna pomoć u vezi sa Avganistanom, budući da se, na kraju krajeva, radi o vojnoj bezbednosti Rusije.
„Nadamo se da će sporazumi koji postoje sa pokretom ‘Taliban’ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) biti sprovedeni. Ali, imajući prošlo iskustvo, naravno, teško je odmah poverovati. Time se treba baviti kako nam sve to ne bi došlo u zemlju. I tu treba da podržavamo naše članove ODKB-a na svaki mogući način“, rekao je Šojgu.
Odgovarajući na pitanje o finansijskim troškovima Rusije po tom pitanju, ministar je rekao da, „ako se govori o novcu, to nije novac o kome treba razmišljati kada se odlučuje o takvim stvarima“.
Ministar je podsetio i da počinju velike rusko-tadžikistansko-uzbekistanske vežbe na kojima će biti odrađeni zadaci vezani za situaciju u regionu. U njima je uključeno više od hiljadu vojnika iz Rusije, dodao je Šojgu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala