„Rajfajzen“ preuzima francusku banku u Srbiji

© Sputnik / Aleksandr DemьяnčukLogotip „Rajfajzen banke“
Logotip „Rajfajzen banke“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
„Rajfajzen banka internešenel AG“ saopštila je danas da je srpski ogranak ove grupacije, „Rajfajzen banka A.D Beograd“, potpisala ugovor o akviziciji 100 odsto akcija banke „Kredi agrikol Srbija A.D. Novi Sad“ (ogranka francuske „Kredi agrikol“) uključujući i lizing kompaniju „CA Lizing Srbija d.o.o“ koja je u njenom stoprocentnom vlasništvu.
Za uspešno okončanje ove transakcije neophodna su odobrenja regulatora, dodaje se u saopštenju.
„Uvereni smo da bi ’Kredi agrikol‘ banka i lizing na najbolji način upotpunili naše poslovanje u Srbiji, budući da negujemo iste vrednosti i poslovnu kulturu. Čvrsto verujem da bismo ovako osnaženi bili u prilici da još većem broju klijenata pružimo inovativne proizvode i dodatno unapredimo korisničko iskustvo”, izjavio je ovim povodom Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora „Rajfajzen banke“ u Srbiji.
Predsednik Izvršnog odbora „Rajfajzena“ Johan Štrobl kazao je da je Srbija veoma interesantno tržište za „Rajfajzen“ i da joj nudi nam veliki potencijal rasta.
„’Kredi agrikol‘ Srbija strateški savršeno odgovara našoj banci i lizing kompaniji u Srbiji i ta akvizicija bi podržala dodatnu mogućnost rasta na ovom tržištu”, naveo je Štrobl.
„Kredi agrikol“ Srbija ima bazu od oko 356.000 klijenata, navodi se u saopštenju i dodaje da ta banka ima vodeću poziciju u finansiranju agrobiznisa (tržišni udeo preko 20 odsto) i da se na taj način odlično dopunjava poslovni profil „Rajfajzen banke a.d. Beograd“.
U drugom kvartalu 2021. godine, „Kredi agrikol Srbija“ imala je ukupnu aktivu od 1,3 milijarde evra, dok je ukupna aktiva „Rajfajzen banke a.d“ iznosila 3,4 milijarde evra.
Ukoliko se ova transakcija uspešno okonča, plan je da se „Kredi agrikol Srbija A.D“. Novi Sad pripoji „Rajfajzen banke a.d. Beograd“, a „CA Lizing Srbija d.o.o“. „Rajfajzen lizingu d.o.o. Beograd.“
„Rajfajzen banka“ je peta po veličini na srpskom bankarskom tržištu sa aktivom od 3,4 milijarde evra, dok ’Kredi agrikol‘ ima aktivu od 1,3 milijarde evra. Zajedno će imati sličnu veličinu aktive kao nedavno spojene Komercijalna i NLB banka na trećem mestu na tržištu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala