Poruke mržnje: Osvanuli grafiti „UČK“ i „Kosovo je Albanija“ u rodnom mestu kneza Lazara /foto/

© Foto : Kancelarija za KiMGrafit "Kosovo je Albanija" u selu Prilepac u opštini Ranilug
Grafit Kosovo je Albanija u selu Prilepac u opštini Ranilug - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Kancelarija za KiM reagovala je danas na grafite s ispisane u selu Prilepac u opštini Ranilug, navodeći da je reč o skrnavljenu, čime se šalje jasna poruka verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta.
U selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića ispisani su grafiti „UČK“, „Kosovo je Albanija“, „Adem Jašari“ i to na mestu koje se vodi ka spomen ploči knezu Lazaru.
Ploču su huligani lomili već nekoliko puta, pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i istog dana je skidaju i sklanjaju, napominju u Kancelariji za KIM.
"Jasno je da ovo spomen mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, te ovakvo skrnavljenje od strane albanskih ekstremista šalje jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta. Poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska su tekovina i preduslov toleranciji i mirnom suživotu", naveli su iz Kancelarije.
U saopštenju poručuju da je neophodno da sve međunarodne organizacije koje su u obavezi da osiguraju bezbednost srpskog naroda na KiM, pojačaju svoje prisustvo, posebno u mešovitim sredinama kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život.
© Foto : Kancelarija za KiMGrafit u selu Prilepac u opštini Ranilug
Grafit u selu Prilepac u opštini Ranilug - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Grafit u selu Prilepac u opštini Ranilug
Podsećaju da je broj incidenata, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave ovu terorističku organizaciju, povećan ove godine, na šta, kažu u Kancelariji, uporno ukazuju i o tome obaveštavaju sve međunarodne organizacije koje deluju na terenu, kao i zvaničnike u Briselu.
Slučaj je, inače, prijavljen policiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da se počinioci ovog ekstremističkog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini uhapse i adekvatno sankcionišu, jer, kako navode, politikom nekažnjavanja daju vetar u leđa svim ekstremistima da seju rasnu i versku mržnju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala