Poruka iz Banjaluke: Ne smemo zaboraviti ono što se dogodilo Srbima u "Oluji"

© Sputnik / Lola ĐorđevićParastos žrtvama zločinačke akcije „Oluja“
Parastos žrtvama zločinačke akcije „Oluja“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Ne smemo zaboraviti sve ono što se dogodilo Srbima u "Oluji" zarad budućih generacija, poručeno je u Banjaluci sa obeležavanja 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine.
Poručeno je i da je neophodno gajiti kulturu sećanja da se greške ne bi ponovile i da je zloglasnom akcijom 1995. godine završen genocid nad Srbima u Hrvatskoj, koji je počeo 1941. godine.
26 godina nakon egzodusa srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta u Republici Srpskoj Krajini, zločinačke akcije hrvatske vojske i policije i izbegličke kolone prisetio se Slobodan Perić. Svojim Krajišnicima je poručio da nikada ne smeju da zaborave taj dan i da buduće generacije treba da znaju istinu o stradanju Srba.
"Upravo je to poruka, da nikada ne zaborave ono što nam se desilo, i ako bude ikada prilika da se vrate tamo na naše prostore", naglasio je Slobodan Perić, izbeglica iz Republike Srpske Krajine.
Za samo dva dana iz Republike Srpske Krajine proterano je 250.000 Srba.
Prema evidenciji "Veritasa", 1.877 Srba je poginulo i nestalo u toku i nakon tog pogroma.
Spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća, desetine crkava i sakralnih objekata.
"Kako je sve izgledalo, izgledalo je užasno, neizdrživo, ostali smo sami bez ikakve pomoći, bilo koje države Republike Srpske ili Srbije. Strašne žrtve, sada smo rasuti po celom svetu i borimo se za vlastiti život, vlastiti opstanak, sami", priča Krsto Žarković, bivši komandant MUP-a Republike Srpske Krajine.
Neophodno je gajiti kulturu sećanja na stradanje srpskog naroda u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" da se slične greške ne bi ponovile, poručeno je sa obeležavanja 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine.
"U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada", istakao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".
Obeležavanje u organizaciji "Veritasa" biće nastavljeno i sutra služenjem parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu. Program obeležavanja 26 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine završava se u subotu, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem venaca kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala