Plenković sa obeležavanja „Oluje“ poslao poruku Srbiji

© Tanjug / FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTICObeležavanje operacije „Oluja“ u Hrvatskoj
Obeležavanje operacije „Oluja“ u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković je na obeležavanju 26 godina od „Oluje“ u Kninu poslao poruku Srbiji, navodeći da Hrvatska nikome neće dopustiti da dovodi u pitanje legitimitet te vojno-policijske operacije.
„Vodimo se politikom pomirenja, suživota i razumevanja, uz poštovanje istorijske istine i izražavanja pijeteta svim žrtvama. To ne znači da ćemo ikada ikome dopustiti da dovodu u pitanje legitimitet ‘Oluje’. To je poruka Srbiji koja bi trebalo da napustiti jalovu politiku prošlosti i okrene se politici pomirenja“, rekao je Plenković.
On je naveo da će Hrvatska uvek dostojanstveno slaviti „Oluju“, koju je nazvao sudbonosnom bitkom, kako bi buduće generacije negovale tradiciju Domovinskog rata.
Operacija Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Dan kada je 250.000 Srba izgubilo sve
Plenković je rekao i da je Hrvatska uspela da „ustroji respektabilnu vojnu silu koje su porazile zločinačku politiku Miloševićeva režima, čime je dovršen rat i uspostavljen mir“, preneo je „Jutarnji list“.
U Hrvatskoj se godišnjica „Oluje“ slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih branitelja, a ove godine nema predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.
U Srbiji se povodom godišnjice „Oluje“ svake godine održava Dan sećanja na žrtve i prognane Srbe.
Centralna svečanost ove godine održana je u zemunskom naselju Busije, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske.
Podsetimo, u vojno-policijskoj akciji „Oluja“ koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu ubijeno je skoro 2.000 Srba, a 220.000 ih je proterano.
O tome kako žive ljudi koje je Hrvatska proterala tokom „Oluje“ za Sputnjik je govorio sociolog Petar Lađević:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala