Odbrana, a ne pretnja: Belorusija obelodanila scenario vojnih vežbi sa Rusijom

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBeloruski specijalci
Beloruski specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Strateške vojne vežbe „Zapad 2021“ isključivo su odbrambenog karaktera i potvrđuju da je Belorusija usmerena na jačanje regionalne bezbednosti i privrženost savezničkim obavezama sa Rusijom, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga te zemlje, zamenik ministra odbrane Viktor Gulevič.

„Prilikom razrade (scenarija vojnih vežbi) bazirali smo se na jednu od mogućih opcija razvoja vojno-političke situacije koja predviđa zaoštravanje međunarodnih nesuglasica koje može dovesti do destabilizacije situacije u regionu, kao i pokretanja agresije protiv Savezne države Rusije i Belorusije“, istakao je on.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Zaharova: Saradnja Moskve i Minska ne ulazi u planove NATO-a
Takođe je dodao da održavanje vojnih vežbi ne predstavlja nikakvu pretnju za evropsku zajednicu u celini, ni za susedne zemlje.
„One će omogućiti da se u praksi poboljša mehanizam zajedničkog korišćenja odbrambene infrastrukture, da se proveri spremnost i sposobnost regionalne grupacije snaga da izvršava zadatke kako je predviđeno“, dodao je zamenik ministra.
Strateške vojne vežbe „Zapad 2021“ održaće se na teritoriji Rusije i Belorusije od 10. do 16. septembra. U okviru manevara će biti testirana sposobnost oružanih snaga dve zemlje da zaštite Saveznu državu Rusije i Belorusije. Na manevrima u Belorusiji učestvovaće oko 12.800 vojnika, od kojih 2.500 vojnika iz Rusije i do 50 iz Kazahstana.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Lukašenko: Postupci Zapada prema Belorusiji ─ pritisak na Rusiju
Oružane snage Belorusije će na vežbe u Rusiju poslati skoro 400 vojnika i više od 30 jedinica vojne tehnike, precizirao je Gulevič.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala