Minsk pozvao UN da pomogne u rešavanju situacije sa migrantima

© AP Photo / Mindaugas KulbisMigranti u izbegličkom kampu u Litvaniji
Migranti u izbegličkom kampu u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik pozvao je Kancelariju visokog komesara UN za izbeglice da pomogne u rešavanju situacije sa migrantima na granici sa Litvanijom, saopštila je pres služba beloruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Kako se navodi, Alejnik se u četvrtak sastao sa šefom kancelarije visokog komesara UN za izbeglice u Belorusiji Muluseuom Mamom.
„Na sastanku je Alejnik detaljno informisao sagovornika o razvoju situacije na belorusko-litvanskoj granici, zadržavajući se na okolnostima i konkretnim činjenicama tragičnih događaja od 3. i 4. avgusta... i izjavio da je beloruska strana otvorena za istragu koja je u toku“, ističe se u saopštenju Ministarstva.
Takođe se dodaje da je zamenik ministra takođe primetio da su neprihvatljive varvarske metode prisilnog proterivanja azilanata na teritoriju Belorusije kojima se krše odredbe Konvencije o statusu izbeglica iz 1957. godine i drugi odgovarajući međunarodni dokumenti. Alejnik je pozvao UNHCR da pomogne u rešavanju situacije i vraćanju litvanske strane u pravno polje, saopštila je pres služba.
Izbeglički kamp u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Litvanija gradi „zid“ na granici sa Belorusijom zbog migranata
U Ministarstvu su istakli da su sagovornici izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog nastale situacije, a posebno zbog nasilja nad ljudima na granici i ukazali na značaj poštovanja međunarodnih obaveza u pogledu prava na azil.
Beloruski graničari su 3. avgusta saopštili da je za 24 časa evidentirano 40 migranata sa telesnim povredama prisilno proteranih sa teritorije Litvanije. Portparol Državnog graničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski izjavio je 4. avgusta da je u toku noći na granici sa Litvanijom pronađen migrant u teškom stanju i da je preminuo tokom ukazivanja prve pomoći. Preminuli je bio državljanin Iraka. Istražni komitet Belorusije pokrenuo je krivični postpak zbog ubistva.
Litvanija u poslednje vreme izjavljuje o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Vlasti zemlje proglasile su 2. jula vanrednu situaciju u vezi sa prilivom ilegalnih migranata. Prema poslednjim podacima, više od četiri hiljade ilegalnih migranata privedeno je u Litvaniji na granici sa Belorusijom od početka godine. Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da zemlja više neće zadržavati ilegalne migrante u zemlje EU – zbog sankcija Zapada Minsk za to nema ni novca ni snage.
Pročitajte još:
Lukašenko naložio snagama reda: Zatvorite svaki metar granice
Brisel: Predstavnik Belorusije pozvan na razgovor zbog situacije s migrantima
„Pokazali pravo lice“: Lukašenko nazvao vlasti Litvanije – nitkovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala