Brisel: Predstavnik Belorusije pozvan na razgovor zbog situacije s migrantima

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Pratite nas
Spoljnopolitička služba Evropske unije pozvala je otpravnika poslova Belorusije u Briselu da bi mu izrazili zabrinutost zbog situacije s migrantima na granici s Litvanijom.
„Njemu je preneto da smo duboko zabrinuti zbog instrumentalizacije problema izbeglica i migranata, što je neprihvatljivo. Sa time se mora odmah prestati. Belorusija mora da poštuje svoje međunarodne obaveze, a posebno u borbi protiv ilegalnih migracija“, rekla je zvanična predstavnica Evropske komisije Nabila Masrali.
Beloruski graničari pronašli na granici sa Litvanijom pet državljana Iraka koje je proterala litvanska strana, a na njima su otkrivene prostrelne rane i tragovi ujeda pasa.
Granica između Belorusije i Letonije - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Lukašenko naložio snagama reda: Zatvorite svaki metar granice
Prema informacijama Državne granične službe Belorusije, povređenima je pružena prva pomoć nakon čega su prevezeni u medicinske ustanove.
Beloruski graničari su 3. avgusta registrovali da migranti prelaze iz Litvanije preko granice. Mnogi su bili u teškom stanju sa različitim povredama.
Kako je saopštio portparol granične službe Belorusije Anton Bičkovski, graničari su u blizini litvanske granice primetili čoveka u teškom stanju, a tokom pružanja prve pomoći je preminuo.
Litvanija tvrdi da je porastao broj uhvaćenih nelegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Vlasti zemlje su 2. jula proglasile vanrednu situaciju zbog njihovog priliva. Prema poslednjim podacima, od početka godine zadržali su više od 4.000 ljudi.
Lukašenko je saopštio da Belorusija više neće zadržavati nelegalne migrante na putu ka zemljama EU, jer zbog zapadnih sankcija Minsk za to „nema ni novca ni snage“.
Litvanija je počela da podiže zid od bodljikave žice duž čitave granice sa Belorusijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala