Marko Milačić: Zbogom, druže Lazanski

© Foto : privatna arhiva Marko MilačićMiroslav Lazanski i Marko Milačić
Miroslav Lazanski i Marko Milačić - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Kao dijete, koje je u kući učilo novinarstvo, učio sam od tebe, čitajući tvoje tekstove. Bio si moj novinarski uzor, jedan od nekoliko.
Na novinarskom fakultetu nisam propuštao tvoje tekstove: podignut na Tolstojevim opisima Austerličke, Borodinske i drugih bitaka, u tvojim tekstovima o vojskama i ratovima, komandantima i geopolitici, nalazio sam ono što sam oduvijek volio.
A onda sam ja počeo da se bavim novinarstvom, hranjen tim hlebom od kada sam se rodio. Tada smo se sreli. Zvao sam te u svoju spoljno političku emisiju „Globus”, uključio si se putem telefona, uživo i pomogao mi da iznesem istinu koja se i u toj televiziji krila, istinu o Moameru Gadafiju, o pravim razlozima bombardovanja.
Emisija se otela kontroli, naravno u mojoj režiji, pa smo kazali sve što treba. Bio sam ponosan do neba. Srećan, što sam ti ja domaćin. Ja, čiji si uzor od malena. Osjećao sam, sjećam se dobro, kao da je danas, a prošla je decenija, da možda i ja jednog dana mogu biti Lazanski. Volio sam te, brate, da skratim priču.
Onda sam, u Gradskoj knjižari, tu, na trgu u Podgorici, organizovao veče, razgovor sa tobom: bilo je dupke puno. Pitanjima posjetilaca nije bilo kraja: interbalističke rakete, Drugi svjetski rat, maršali, Koreja, Jugoslavija, raketno naoružanje, ko je vojno jači SAD ili Rusija, podmornice, avioni i ostale priče.
Bio si Vikipedija prije Vikipedije. Nisi guglao – znao si, jer si živio novinarstvo, decenijama. Poslije večeri otišli smo u restoran Pod Volat i pričali satima.
Od tada je prošlo deceniju. Prestajao si da mi budeš uzor, postajao i postao prijatelj. Bio si uz mene uvijek kada je trebalo, kada smo ovamo, u tada zarobljenoj zemlji, Crnoj Gori, trebali pomoć. Davao prostor u svojim emisijama, tekstovima, nastupima. Ovi ovdje, klika kriminala, govorili su da si špijun, a bio si „samo“ pravi drug.
Bio si možda poslednji izdanak onog starog, dobrog novinarstva bivše Jugoslavije. Kada je otišao Tijanić, štafeta je bila skoro pa samo u tvojim rukama. Danas, tako, nisi otišao samo ti, otišao je veliki komad našeg novinarstva. Kome ga ostavljamo? Tabloidima, PR-u, Guglu i Vikipediji? Neka mu je Bog u pomoći.
© Foto : privatna arhiva Marko MilačićMiroslav Lazanski i sin Marka Milačića
Miroslav Lazanski i sin Marka Milačića - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Miroslav Lazanski i sin Marka Milačića
Bio si i jedan od poslednjih izdanaka onog starog, dobrog, pravog šmekera iz vremena bivše Jugoslavije. Mangup u novinarstvu i mangup na ulici. Kome danas ostavljamo šmekerizam? Fejsbuku, Instagramu, lažnim i fotošopiranim harizmama, novcu i lažnoj moći? Neka je i njemu Bog u pomoći.
Ja sam, čovječe, mislio da ti nikada nećeš ni umrijeti. Generacije su stasavale uz tvoje prezime, ti si bio i ostao Zdravko Čolić novinarstva: uvijek isto mlad i uvijek isto tu! Pa zar se i može povjerovati da si otišao sa 71. godinu? Vječiti mladić.
Ambasador Srbije Miroslav Lazanski sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom prilikom predaje akreditiva - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Zbogom Lazo, otišao si kao što si živeo, kao udarna vest — kao eksplozija
Ima ona fraza da neko za svog života proživi nekoliko života. Ne znam za druge, ali ti si otjelotvorenje baš toga: za ovih svojih 71 proživio si živote i živote. Zato sam danas i srećan: što si otišao, a odlično znam da si proživio život, kako dolikuje jednom čovjeku, jednom pravom novinaru i jednom pravom muškarcu.
Srećan sam što si na vrhuncu svoje karijere predstavljao svoju zemlju i naš narod u bratskoj Rusiji, koju si toliko volio. Tako velika čast ti je i pripadala. Da završiš karijeru u zemlji Žukova.
Ponosan sam što smo bili prijatelji. Ponosan sam što sam mnogo naučio od tebe. Ponosan sam što si bio onakav kakav si bio – harizma jednog vremena, obilježje jedne epohe, pečat i mog odrastanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala