Srbija i Srpska obeležile Dan sećanja na stradale u Oluji /video/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICDan sećanja na stradale u Oluji
Dan sećanja na stradale u Oluji - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
U zemunskom naselju Busije, u kom uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske, održana je centralna manifestacija - Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu u kojoj je proterano 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno.
Na početku obeležavanja opelo za stradale služio je patrijarh Porfirije.
"Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti", podsetio je poglavar SPC na poruku patrijarha Germana.
Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istakao da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf.
"Pamtimo stradale bližnje, ali ne zlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsednuti njima", rekao je patrijarh.
"Moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja", poručio je patrijarh.

Vučić: Nećemo zaboraviti kroz šta su naši Krajišnici morali da prođu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je okupljenima da pokazujemo koliko volimo svoj narod i kako nećemo da zaboravimo sve ono kroz šta su naši Krajišnici morali da prođu.
"Kada se podsećamo egzodusa i etničkog čišćenja 250.000 Srba, mi podsećamo sebe na to ko smo i kuda idemo", poručio je Vučić.
Istakao je da su u naš identitet zauvek ugrađene kolone na traktorima.
"Govorimo o onome identitetu u koji su ugrađeni večno i Jasenovac i Jadovno, i Prebilovci", rekao je predsednik.
© Tanjug / Rade PrelićGrađani u Busijama na obeležavanju Dana sećanja na stradale u Oluji
Dan sećanja na stradale u Oluji - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Građani u Busijama na obeležavanju Dana sećanja na stradale u Oluji
Vučić je rekao da ne treba računati da ćemo dobiti izvinjenje ili da će neko da se pokaje zbog zločina nad Srbima.
"Za njih postoji jedna istina - Srbi štrče, Srbi su neposlušni, Srbi su nepokolebljivi i nepokorni, takvi nisu potrebni", rekao je Vučić.
Predsednik je istakao je ponosan na činjenicu što je u Srbiji stasala drugačija politika, drugačija generacija mladih ljudi koji hoće ponosno i uzdignuto da drže svoju srpsku glavu.
"Neću da se izvinjavam onima koji su ubijali desetine i stotine hiljada Srba, hoću da razgovaramo sa njima u miru, hoću da čuvam mir, ali neću da gazimo po ubijenim Srbima, neću da gazim po Krajišnicima. Nikada se kao danas nije prekrajala istorija", poručio je Vučić, preneo je javni servis.

Dodik: Stradanje biblijskih razmera, prostori gde su živeli Srbi su pusti

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je prisutnima da su se okupili da pamte stradanje biblijskih razmera, još jedno u nizu koje se desilo Srbima sa tog prostora.
"Stradanje koje se može i treba smatrati konačnim rešenjem srpskog pitanja na prostoru hrvatskih država, u poznatoj ideologiji ustaške Nezavisne države Hrvatske, koja je promovisala da jednu trećinu treba pobiti, jednu raseliti i jednu prekrstiti", podsetio je Dodik.
Ukazao je da su danas prostori gde su živeli Srbi pusti i prazni. "Tamo nisu dozvolili narodu ni da se vrati da bi ostvario svoja imovinska druga prava", naveo je Dodik.
Dodik je poručio da ne želi nikakve sukobe, ali da RS ne želi da odustane od svojih političkih prava i da ne želi da se ta prava uskraćuju na način na koji se to vidi ovih dana.
"Mi nećemo da ćutimo i mi ćemo se boriti protiv nepravde koju smo doživeli i doživljavamo u kontinuitetu. Hoćemo snažnu i stabilnu Republiku, ništa ne tražimo nego da Republika Srpska bude ono što je njoj dato u Dejtonskom sporazumu i šta piše u ustavu Bosne i Hercegovine. Oni su davno to nama oteli, a mi želimo da to imamo. Ja mislim da je to legitiman politički cilj", istakao je Dodik.
Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajedno obeležavaju ovaj dan, kao dan srpskog stradanja.
Ko je imao koristi od odlaska predstavnika Srba na proslavu „Oluje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala