Rusiji preti smrtonosni toplotni talas

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaLeto u Moskvi
Leto u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Rusija će postati jedna od prvih država koja će se suočiti sa toplotnim talasom, izazvanim globalnim zagrevanjem, rekao je klimatolog Aleksandar Černokuljski.
Černokuljski je izjavio da će "jedna od glavnih negativnih posledica abnormalnih vremenskih uslova biti tople noći" - lekari imaju različite pokazatelje, ali najčešće je to 20 stepeni i više – kada ljudski organizam jednostavno ne uspe da se odmori", prenosi "Parlamentarna gazeta".
Ovaj fenomen će biti posebno težak stanovnicima gradova, jer, po mišljenju eksperata, treba obaviti radnje koje će ljudima i privredi omogućiti da se adaptiraju na promenljive uslove.
"Ako niko ništa ne uradi, smrtnost od toplotnog talasa će se povećati", zaključio je Černokuljski.
Trenutno, milioni hektara šuma u Sibiru zahvaćeni su požarom. Ministarstvo za vanredne situacije i ruska vojaka rade sve kako bi sprečili širenje vatre.
Naučni direktor Hidrometeorološkog centra Roman Viljfand smatra da će natprosečne vrućine na jugu evropskog dela Rusije trajaće do kraja nedelje. On je rekao da je vreme opasno i da meteorolozi predviđaju da će temperatura na obali Crnog mora u blizini Sočija biti do 35 stepeni, u Simferopolju do 37, a u Sevastopolju 30–35 stepeni celzijusa.
U kontinentalnim delovima južne Rusije biće još toplije. Očekuje se da će temperatura u Volgogradskoj oblasti biti do 43 stepena, kao i u Rostovu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala