Vučić i Dodik: Dogovorena zaštita srpskog jezika i ćiriličnog pisma /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Na današnjem sastanku sa predstavnicima Republike Srpske dogovoreno je da do 15. septembra budu doneti nacrti zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji će doneti istu normativu u Srbiji i Srpskoj, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je, nakon sastanka, naglasio da do Dana jedinstva, treba da se donesu nacrti zakona, kako bi se išlo na uređenje školskih programa iz najvažnijih predmeta, posebno istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti, čime bi škole u Srbiji i Srpskoj imale isti sadržaj.
„Svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo. Nemci kroz Getea, Šilera, braću Grim, a i mi Srbi imamo mnogo zajedničkih pisaca. Nikome ništa nažao ne činimo ako čuvamo svoj srpski jezik, osim što čuvamo svoje ime i prezime, svoju budućnost“, poručio je on.

"Srpsko jedinstvo pokazuje da smo naučili lekcije"

Politikom srpskog jedinstva, ujedinjavanja oko ciljeva oko kojih možemo da se dogovorimo, dovoljno pokazujemo da smo naučili teške lekcije iz prošlosti, istakao je Vučić.
On je uz to naglasio da Srbija mora da bude oprezna i da mora da vodi računa o svim aspektima, pre svega brine o svom ekonomskom rastu, miru i o tome šta će ostaviti u budućnosti svojoj deci.
Rekao je da razume frustracije Milorada Dodika političkim prilikama u BiH.
„Mislim da je svaki razgovor dobar, a razumem odluke ljudi u RS koje su doneli. Verujem da je moguće postići dogovore u budućnosti koji bi značili više poštovanja, razumevanja, i pre svega poštovanja Dejtonskog sporazuma, jer on nije doneo samo mir, pa možete da radite sa njim šta hoćete, već je doneo mehanizme na osnovu kojih BiH postoji, na kojima postoji RS"., rekao je Vučić.
Treba da se držimo Dejtonskog sporazuma, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje da li činjenica da visoki predstavnik međunarodne zajednice nije izabran na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN može imati neke implikacije na njegove odluke i poziciju.
Vučić je kazao da će Srbija uvek imati svu pažnju i sve vreme sveta da sluša svoje sestre i braću iz RS, predstavnike našeg naroda i da im, u čemu god može, izlazi u susret.
„Siguran sam, da ako se ne usaglasimo oko nekog pitanja, pa tako i nekih spoljnopolitičkih, neće niko da se ljuti. Ponosan sam na činjenicu što prethodnih nekoliko godina nije bilo razmene teških reči i tako ćemo nastaviti. Zahvalan sam što je Dodik uvek poštovao naš dogovor, a verujem da će i u budućnosti moći da računa sa još većom podrškom Srbije“, zaključio je on.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske.
U razgovorima su učestvovali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin i Siniša Mali.
Sastanku su prisustvovali srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala