Nedimović: Počelo povlačenje spornih sladoleda sa srpskih rafova

© Sputnik / Aleksandar MilačićMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović  - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je sa rafova i iz magacina u Srbiji počelo povlačenje spornih sladoleda sa povećanim nivoom etil-oksida.
Nedimović je za TV Prva rekao da je u pitanju povlačenje sladoleda "Baunti", "Snikers" i "Tviks", koji su uvezeni iz EU zemalja, i dodao da za sada nemaju informaciju da su njihove čokolade sporne.
Ministar je objasnio da je etil oksid supstanca koja u povećanom konzumiranju može da izazove probleme i dodao da bi se to moglo dogoditi ukoliko se pojede oko 20 kilograma sladoleda dnevno.
Naveo je da su informaciju o spornim sladoledima dobili od španskih kolega, preko RASFF-a sistema, čije su članice evropske zemlje.
"Ko i gde otkrije bilo koju nepravilnost, to odmah ulazi u sistem, tako alarmira sve u lancu da postupe na odgovarajući način", rekao je Nedimović.
Dodao je da pojedine zemlje, kao na primer Belgija, neće da povlače te sladolede sa svog tržišta, jer, kako objašnjava, toleriše "plus ili minus" procenata nekih suspstanci u hrani.
"Mi to nećemo tolerisati, jer imamo jasno definisane granice. Naš posao je da štitimo potrošače, a to ćemo raditi i u svakom budućem trenutku", rekao je Nedimović.
Naglasio je da se ti sladoledi neće naći na tržištu, dok se ne otklone nedostaci, preneo je Tanjug.
Naime, juče je saopšteno da je u Upravi za veterinu 2. avgusta, u 17:38 sati, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Bodž25/STD/E800" - etil oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala