Lavrov: Evropska agencija za lekove nema primedbe na rusku vakcinu

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da stručnjaci Evropske agencije za lekove nisu imali primedbe na rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, prenosi „Komsomoljska pravda“.
Prema rečima Lavrova, trenutno ruska vakcina prolazi ekspertizu u Evropskom agenciji za lekove, a u proleće su evropski stručnjaci posetili medicinske institucije u Moskvi koje su uključene u ispitivanja vakcine, kao i proizvodne pogone.
„Stručnjaci EMA su u direktnom radnom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva industrije i trgovine Rusije. Prema našim informacijama, nema primedbi na samu vakcinu i stepen njene efikasnosti“, precizirao je Lavrov.
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Evropska agencija za lekove: Teško je reći kada će ruska vakcina biti odobrena
Istovremeno je izrazio nadu da pitanje odobravanja „Sputnjika Ve“ neće biti politizovano.
Šef ruske diplomatije je podsetio da se ruska vakcina sve više koristi u svetu – trenutno se upotrebljava u skoro 70 zemalja, uključujući osam evropskih država.
U tom kontekstu pojedini predstavnici EU i zemalja-članica „povećavaju stepen agresivne retorike“ protiv ruske vakcine, ističe on.

„Ako su ranije govorili o potrebi da se 'bude na oprezu', u poslednje vreme se ne libe direktnih apela da se 'Sputnjik Ve' i stranci koji su primili tu vakcinu uopšte ne puštaju na teritoriju EU“, precizirao je Lavrov.

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
SZO i EMA odobravaju „Sputnjik Ve“ na jesen?
Prema njegovim rečima, evropski službenici su od samog početka pokazivali dvostruke standarde kada je reč o ruskim preparatima. Konkretno, uprkos tome što EMA nije bila izdala zvanično odobrenje, Brisel je sklapao ugovore vredne milijarde sa proizvođačima zapadnih vakcina protiv korone.
„Evropska komisija je u početku ograničila krug 'izabranih' dobavljača samo na kompanije iz EU, SAD i Velike Britanije. Ovde se jasno vide znaci nepoštene konkurencije“, naglasio je on, istakavši da ne bi trebalo da bude mesta za politiku kada se radi o zdravlju ljudi.
Takođe je naglasio da su neosnovani napadi Zapada usmereni protiv ruskih vakcina.
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Ruski zvaničnik: U EU se politizuje skoro sve što ima veze s Rusijom, pa i vakcine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala