Kristijan Šmit: Nisam naivan

© AP PhotoVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je da BiH neće postati centralizovana država, ali da se njena funkcionalnost mora poboljšati.
On je na prvoj pres konferenciji od stupanja na dužnost rekao da država mora postati ujedinjujući element, a da ne može i ne sme biti pretnja nijednom entitetu ili kantonu, prenosi portal „Kliks“.
„Ja ću nadograditi entitete kako bi država funkcionisala. Moramo ojačati zajedništvo, fokusirati se na zajedničkim tačkama, a ne na razlikama“, istakao je Šmit.
Ocenio je da se previše vremena troši na prošlost i ukazao da je neophodno poštovati istoriju, posebno žrtve, bez obzira na nacionalnost i zaključiti šta učiniti u budućnosti da budu sprečene slične stvari.
Šmit je naglasio da svaki ratni zločin mora biti sankcionisan, bez obzira na to ko ga je počinio.
Kristijan Šmit, poslanik Bundestaga koji će zameniti Valentina Incka dosadašnjeg prvog čoveka Kancelarije OHR u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Ko je Kristijan Šmit: Nosilac ordena Ante Starčevića hoće da sarađuje sa Srbima u Bosni
„Govorimo o pojedinačnoj krivici i nikada se ne može govoriti o kolektivnoj krivici naroda. Ja kao Nemac znam dobro o čemu govorim. Nema razloga da se veličaju pravosudno osuđeni ratni zločinci“, dodao je visoki predstavnik.
Ukazao je da oni koji žele da budu biti deo EU moraju poštovati evropske direktive, navodeći da je zakon koji se tiče sećanja na žrtve odavno standard EU i da će biti deo razgovora o pridruživanju.
Šmit je rekao da će se striktno pridržavati Dejtonskog sporazuma.
„Hoću da imamo zajednički interes. Znajte, ja nisam naivan. Znam veoma dobro nakon 30 godina rada u Nemačkoj i EU kako stvari mogu biti komplikovane“, dodao je Šmit.
Istakao je da je opredeljen da tri konstitutivna naroda budu apsolutno politički na istom nivou i da je spreman na razgovor o problemima, prenosi Tanjug.
O tome šta čeka Kristijana Šmita od ovog ponedeljka i da li je Incko svojom odlukom započeo raspad BiH za Sputnjik je govorio politikolog Aleksandar Pavić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala