Gori Balkan: Požari u predgrađima Atine, alarmantno na Kosmetu, stradao muškarac /video/

© Tanjug / AP Photo/Michael VaraklasVatrogasci gase požar u predgrađu Atine
Vatrogasci gase požar u predgrađu Atine - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Širom Balkana bukte požari – u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj. Jedna osoba stradala je od gušenja dimom na KiM. Najkritičnije je u Grčkoj gde su, od 40 aktivnih, četiri požara uzrokovala evakuaciju stanovništva. Vatrena stihija stigla je i do predgrađa grčke prestonice.

Upozorenje stanovništvu Atine: Ostanite u zatvorenim prostorijama

Grčke vlasti pozvale su stanovnike u centru Atine da danas ostanu u zatvorenim prostorima pošto se vatrogasci još uvek bore da stave pod kontrolu požar koji besni na periferiji grada, a komunalne službe rade na obnavljaju snabdevanja strujom pošto je požar oštetio delove elektroenergetske mreže.
„Hvala Bogu da do sada nismo izgubili ljudske živote“, naglasio je danas premijer Kirjakos Micotakis, prenosi Rojters.
Više od 500 vatrogasaca bori se vatrom u blizini planine Parnitana na periferiji grada, uz pomoć devet helikoptera, pet aviona, policajaca i vojske u prostranom i bogatom rastinjem regionu Aharnesa.
Uprkos ekstremnoj vrućini i teškim uslovima sa temperaturama preko 40 stepeni Celzijusa, vlasti su savetovale ljude u centru grada da drže prozore zatvorene i da smanje kretanje napolju zbog štetnih čestica u vazduhu.
Požar je zahvatio juče i severno atinsko predgrađe Varibobi zbog čega je hiljade stanovnika evakuisano.
U Grčkoj je u poslednja 24 sata izbio ukupno 81 požar, a vatrogasci se i dalje bore sa njih 40 koji su aktivni, potvrdile su grčke vlasti.
Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias na konferenciji za novinare sinoć je saopštio da je najveći i najopasniji požar koji je počeo juče nešto posle 13 časova i nastavio da gori u severnim predgrađima Atine.
Prema raspoloživim informacijama, požar na Kosu je lokalizovan, dok se na ostrvu Evia vatrogasci još bore da vatru stave pod kontrolu.
Od 40 aktivnih požara u Grčkoj danas četiri su do sada prouzrokovala evakuacije stanovništva, u Kastaniji na jugoistoku Peloponeza, na ostrvu Kos, na jugozapadnom Peloponezu i na ostrvu Evia.

Alarmantna situacija kod Peći, gori 60 hektara

Situacija sa požarom u Rugovi kod Peći je alarmantna, prenosi portal „Reporteri“, a policija je saopštila da je jedna osoba u Novoselu preminula od posledica gušenja dimom.
Kako navodi portal, na osnovu fotografija objavljenih na društvenim mrežama može se videti da se vatra približila kućama.
Gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri izjavio je da vatra u pojedinim selima u regioonu Rugova ugrožava živote građana koji pokušavaju da ugase požar želeći da zaštite svoje domove.
On je za „Kljan Kosova“ rekao da je požar zahvatio površinu od oko 60 hektara.
Predstavnik pet sela u regionu Rugova izjavio je da je potrebna hitna evakuacija stanovnika koji su u opasnosti i naveo da je ugroženo 10 porodica.
Kosovska policija saopštila je da je muškarac preminuo u Novoselu kod Mališeva, od posledica gušenja izazvanog požarom.
Sumnja se da je do gušenja došlo kada je žrtva ušla u štalu zahvaćenu vatrom, prenosi portal Reporteri.
Identitet muškarca nije poznat.
Na Kosovu i Metohiji na više mesta izbili su požari usled visokih temperatura.

Požar kod Trogira pod kontrolom

Vatrogasci se i dalje bore s golemim požarom u Segetu Gornjem kod Trogira.
Od ranog jutra u gašenje su uključeni i kanaderi, a prema poslednjim informacijama iz Hrvatske vatrogasne zajednice požar je pod kontrolom vatrogasaca, prenosi portal „Indeks“.
Zbog trenutno povoljnije situacije zatraženo je da Er-traktori zamene kanadere i dalje obezbeđuju saniranje požara iz vazduha.
Šumski požar  - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Apokaliptična scena u Dalmaciji: Vatrogasci objavili snimak /video/
Jedan kanader će, ipak, iz predostrožnosti ostati u Splitu.
Požar u Segetu Gornjem traje već treći dan i još je aktivan na nepristupacnim delovima terena. Do jutros je izgorelo oko 1.600 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika, rečeno je u vatrogasnoj službi u Splitu.

Severna Makedonija: Hvala Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu i Vladi Srbije na upućivanju četiri helikoptera koji pomažu u gašenju požara u Severnoj Makedoniji.
„Važno je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelji iz Srbije i želim da izrazim zahvalnost u svoje lično ime i u ime Vlade na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomagati u gašenju na požara“, napisao je Spasovski na Fejsbuku.
Požar - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Gori Severna Makedonija: Vatra zahvatila nekoliko kuća, i vojska na terenu /video, foto/
Po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova sa 16 članova Helikopterske jedinice i pripadnicima Sektora za vanredne situacije došlo je u Kumanovsku regiju u Severnoj Makedoniji kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i sela u toj regiji.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u Severnu Makedoniju došao zajedno sa vršiocem dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem i flotom koja će biti angažovana u gašenju požara, naveo je da se na prostoru Severne Makedonije nalaze četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, od kojih su tri vatrogasna, a četvrti služi za izviđanje i navođenje, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala