Amerika naoružava ruskog suseda: Odobrena prodaja „ubica tenkova“ Gruziji

CC0 / Public domain / Američki vojnici pucaju iz prenosnog protivtenkovskog raketnog sistema FGM-148 "Džavelin"
Američki vojnici pucaju iz prenosnog protivtenkovskog raketnog sistema FGM-148 Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Američki Stejt department odobrio je prodaju Gruziji protivtenkovskih raketa „Džavelin“ u vrednosti od 30 miliona dolara, saopštila je Agencija za međunarodni odbrambeni razvoj pri Pentagonu.
Kako je saopšteno iz Pentagona, Stejt department je utvrdio da mogući ugovor ne protivreči spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti SAD.

„Sistemi 'Džavelin' pomoći će Gruziji da izgradi dugoročni odbrambeni potencijal za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta... i poboljšaće mogućnosti Gruzije da reaguje na aktuelne i buduće pretnje, povećavajući svoj protivtenkovski potencijal“, navodi Agencija.

Američki i gruzijski vojnici u zajedničkoj vojnoj vežbi SAD-Gruzija  - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Vojne vežbe NATO i saveznika: Amerika prebacila vojsku i helikoptere u susedstvo Rusije
O mogućem ugovoru obavešten je i Kongres.
Gruzija je ranije zatražila od Sjedinjenih Američkih Državu da joj prodaju 82 rakete „Džavelin FGM-148“ i 46 lansirnih sistema.
Rakete „Džavelin“ proizvodi zajedničko preduzeće kompanija „Rejtion“ i „Lokid Martin“. Inače, protivtenkovski sistem Džavelin opremljen je navođenim raketama, samim tim kada se ona ispali, operater je u mogućnosti da se povuče u zaklon, što povećava stopu preživljavanja vojske.
Podsetimo, u Gruziji su u toku multinacionalne vojne vežbe „Agilan duh“ (Agile Spirit 2021) koje su počele 26. jula, a trajaće do 6. avgusta. U vežbama učestvuje oko 2.500 vojnika iz 15 zemalja – Gruzije, SAD, Estonije, Nemačke, Letonije, Litvanije, Rumunije, Poljske, Španije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Kanade, Italije i Azerbejdžana.
Kako je saopšteno, Amerika je poslala oko 700 vojnika na vežbe u Gruziju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala