Nestašica vode u pojedinim delovima Srbije: Topola, Požega, Čačak...

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaOd 154 kontrolisana javna vodovoda u Srbiji u čak 60 nije ispravna za piće
Od 154 kontrolisana javna vodovoda  u Srbiji u čak 60 nije ispravna za piće - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Ovih dana građani opština Topola, Čačak i Požega pogođeni su restrikcijama u vodosnabdevanju. Da kada će trajati pouzdano se ne zna, a u gradu Čačku nadležni najavljuju mogućnost prekida u snabdevanju vodom i više od 12 sati.
Na delovima teritorije opštine Topola uvedena je vanredna situacija zbog nedostatka vode.
Restrikcije u vodosnabdevanju primenjuju se u selima Vinča, Plaskovac, Meterize, Lipovac, Žabare, Mitrovčić i Vaganac, kao i u Varoš Topoli.
"S obzirom na to da je ovo početak avgusta, nas kritičan period tek očekuje. Oko 4.000 domaćinstava nalazi se na javnom vodosnabdevanju. Apeli za racionalno korišćenje vode nisu urodili plodom, zbog toga smo prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju na delu opštine. Krećemo sa inspekcijskim nadzorom, voda iz vodovoda može se koristiti samo za piće i ličnu higijenu, a ne za punjenje ličnih bunara, zalivanje bašta i pranje automobila", rekao je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Topola Igor Petrović.
On je istakao da Topola iz postojećih izvorišta dobija 27 litara vode u sekundi, ali da joj je potrebno između 35 i 40 litara, prenose Novosti.
Naveo je da će lokalna samouprava u selima u kojima su uvedene restrikcije, cisternama dopremati vodu za piće i ličnu higijenu i da će na isti način biti dopremana voda za domaće životinje tamo gde je to potrebno.

Čačak pod restrikcijama: Moguće da građani budu bez vode i duže od 12 sati

Zbog smanjenja nivoa vode na vodozahvatu "Ševelj" sistema za vodosnabdevanje "Rzav" Arilje, JKP "Vodovod" Čačak može da vrši restrikcije vode isključivanjem podsistema, čime bi dotok vode u rezervoare bio isključen po 12 sati.
"Ukoliko bude restrikcija vode na 12 sati, nakon isključenja, u rezervoarima će ostati određena količina vode, tako da bi racionalnom potrošnjom meštani ovih mesnih zajednica te rezerve mogli da crpe za piće i higijenu čak i 12 sati. Samo je značajno da potrošnja zaista bude samo za ono što je neophodno", apelovao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.
Mesne zajednice su grupisane tako da bi zajedno bez vode, ukoliko za tim bude potrebe, bili meštani mesnih zajednica Vidova, Rošci, Prijevor, Prislonica, Mojsinje, Donja Trepča, Jezdina, Loznica i Trnava, prenosi Rina.
U drugoj grupi su Trbušani, Miokovci, naselje Šebeci, Rakova, visinska zona u Preljini, Kulinovci i Loznica
"Iz ove odluke su izuzete mesne zajednice Parmenac i Stančići, jer su one direktno povezane na vodosistem Rzav, tako da bi njihovim isključenjem meštani odmah ostali bez vode. Takođe, restriktivne mere se neće primenjivati u Gornjoj Trepči, odlučili su većnici, zbog toga što se u banji nalazi dosta pacijenta, čiji bi oporavak mogao biti ugrožen zbog restrikcije", rekao je Todorović.

Nekoliko požeških sela bez vode šesti dan

U požeškom selu Pometino polje i okolnim zaseocima rzavske vode nema već šest dana, a meštani vodu za osnovne potrebe i napajanje stoke dobijaju iz dve autocisterne koje su danonoćno na terenu.
Pored Čačka i Arilja, Požega je opština koja ne dobija potrebne količine vode sa vodosistema ,,Rzav“ zbog kontinuiranog smanjenja vodostaja Rzava usled visokih temperatura.
Kako navodi v.d. direktora JKP ,,Naš dom“ Požega Miljko Kragović, u ovom trenutku problem sa redovnom isporukom vode ima 20 odsto potrošača opštine, a najkritičnije je u visinskim zonama, dok niže zone i vitalne gradske institucije nisu ostajale bez vode, prenosi Tanjug.
,,Sa vodosistema Rzav mi trenutno dobijamo 80 litara po sekundi, a potrebno nam je bar 140 litara. Pokušavamo da tokom noći uštedimo dovoljne količine. Tehničkih problema imamo u visinskim zonama Radovcima, Pometinom Polju i selima koja gravitiraju oko Pometinog Polja. Radnici vodovoda danonoćno rade kako bi vode bilo za sve. Treba reći da dobar deo meštana visinskih zona ima određene količine vode iz alternativnih sistema, a cisternama razvozimo vodu od kuće do kuće na poziv“, rekao je za Tanjug Kragović.
On je dodao da je potrebno da padne bar trideset litara kiše po metru kvadratnom, kako bi se vodosnabdevanje sa Rzava stabilizovalo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala