Specifična nuspojava vakcine protiv korone kod žena?

CC0 / Rixabay / Bol u stomaku
Bol u stomaku - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Stotine skandinavskih žena prijavile su poremećaj menstrualnog ciklusa nakon vakcinacije protiv virusa korona. Prema mišljenju ekspertkinje Ali Harandi sa Univerziteta u Geteborgu, nije verovatno da vakcine utiču na menstrualni ciklus, ali čak i ako je to slučaj, poremećaj bi se klasifikovao kao prilično bezopasna prolazna nuspojava.
U Švedskoj je bilo čak 400 prijavljenih slučajeva, prema podacima Agencije za medicinske produkte, dok je u Danskoj prijavljeno više od 1.000 slučajeva menstrualnih abnormalnosti u vezi sa vakcinacijom.
„Poremećaji menstrualnog ciklusa u vezi sa vakcinacijom protiv kovida 19 mogu biti neredovna menstruacija, ali može biti i krvarenje nakon menopauze“, rekla je za švedsku nacionalnu televiziju SVT Eba Halberg, viši stručnjak u švedskoj Agenciji za medicinske produkte.
I švedska i Evropska agencija za lekove (EMA) prate situaciju, ali trenutno ne mogu da tvrde da li je reč o efektu vakcinacije ili ne, jer ne postoji utvrđena veza.
„Ovo je nešto na šta mi pratimo, ali trenutno ne možemo da komentarišemo da li postoji neka povezanost sa vakcinama ili ne. Ovo se prati i na nivou EU, ali ni tamo nije pronađena potvrda za tu povezanost“, kaže Eba Halberg.
Povremeni poremećaji menstrualnog ciklusa mogu se pojaviti iz različitih razloga, rekla je ona, dodajući da se to može dogoditi čak i bez ikakve povezanosti sa vakcinacijom.
„To je ono što otežava prepoznavanje uzroka“, rekla je Eba Halberg.
Međutim, velika većina izveštaja je ocenjena kao „neozbiljna sumnja na neželjene reakcije“ i ne prepoznaje se kao razlog za zabrinutost.
„To nije dovelo do hospitalizacije, niti je bilo opasno po život. U Švedskoj većina izveštaja dolazi od privatnih lica“, rezimirala je ona.
Međutim, budući da se priče o privremenim promenama u menstrualnom ciklusu nakon vakcinacije neprestano pojavljuju širom sveta, ovaj fenomen će se takođe ispitati kroz studiju Univerziteta u Ilinoisu.
Prema navodima Ali Harandi sa Univerziteta u Geteborgu, nije mnogo verovatno da vakcine utiču na menstrualni ciklus. Međutim, čak i da je to slučaj, to bi se klasifikovalo kao prilično bezopasan neželjeni efekat koji prolazi, prenela je SVT.
Puste ulice u Sidneju posle uvođenja strogih mera zbog virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
„Ne pričajte ni sa kim“: Novi predlog za sprečavanje širenja korone /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala