San Marino: EU priznala naše kovid sertifikate, ali ne i „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida
Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Pratite nas
Priznanje sertifikata San Marina od strane Evropske unije ne predstavlja priznanje vakcine protiv virusa koorona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je portparol Višeg instituta za zdravlje (ISS) San Marina.

„To je odluka tehničke prirode i ne znači priznanje 'Sputnjika Ve', reč je o digitalnom potpisu. Naši zeleni pasoši sa kju-ar kodom se sada očitavaju u evropskim aplikacijama“, istakao je on.

On je rekao da svi građani San Marina koji su primili vakcinu već imaju aktivan digitalni sertifikat koji može da se preuzme sa elektronskog medicinskog sistema ili dobije u vidu papira.
„Imamo ih već nekoliko sedmica, u Evropi su počeli da funkcionišu od juče. Potpis predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen datiran je 30. jula. Na taj način su priznali da tehničke karakteristike našeg sertifikata odgovaraju evropskim pečatima“, objasnio je portparol.
Kako kaže, šteta je što „Sputnjik Ve“ priznaje šest ili sedam evropskih zemalja, čak i ne sprovedeći vakcinaciju njime.
Pakovanje ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
"Sputnjik Ve" pokazao dobre rezultate u San Marinu
Ranije je Ruski fond za direktne investicije (RFPI) koji je zajedno sa Institutom „Gamaleja“ proizveo prvu vakcinu u svetu protiv virusa korona saopštio da je Evropska komisija priznala kovid-sertifikate iz San Marina, gde je praktični čitavo stanovništvo vakcinisano ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“.
San Marino je jedna od prvih država u Evropi koja je uspela da pobedi virus koronu. Već 90 odsto stanovništva je vakcinisano, od čega je većina izabrala rusku vakcinu.
Podsetimo, ranije je RFPI saopštio da nastavlja tesnu saradnju sa Evropskom agencijom za lekove u cilju registracije vakcine na teritoriji EU.
Inspektori EMA završili su procenu usaglašenosti sa standardima kliničkog ispitivanja vakcine i proverili su mesta proizvodnje. Kako je precizirano, usled izvršene inspekcije stručnjaci EMA nisu imali kritičke napomene i dali su pozitivne povratne informacije u okviru procene kliničkog ispitivanja „Sputnjika Ve“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala